Hirdetés
. Hirdetés

Emlékfaültetés, minikonferencia és meetup Neumann János tiszteletére

|

Újabb érdekes programokkal folytatódik a #neumann120 emlékév.

Hirdetés

2023. május 23-án a TIT budapesti tanácstermében egy meetupon mutatják be a Természet Világa című lap Neumann-évfordulós különszámát. Május 26-án pedig a balatonfüredi Tagore sétányon emlékfát ültetnek Neumann János tiszteletére, ezt követően a Zsidó Kiválóságok Házában zajló minikonferencia keretében tekintik át szakértők a magyar géniusz életművének napjaink infokommunikációs trendjeire gyakorolt hatásait.

Rendhagyó meetupon mutatkozik be a Neumann-különszám

2023. május 23-án, 16 órától a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal (TIT) közös meetupot tart a Neumann Társaság. A TIT budapesti tanácstermében (térkép) zajló eseményen mutatja be a Természet Világa havilap legújabb számát Gózon Ákos főszerkesztő - ez a lapszám ugyanis teljes egészében Neumann János életével és pályájával foglalkozik.

A meetupon két ritkábban emlegetett, de napjainkra nagy hatást gyakorló, neumanni ihletésű gondolat kerül a fókuszba. Neumann A számítógép és az agy című műve nyomán a mesterséges intelligencia és az agy, tehát az idegtudomány és az informatika kapcsolata kerül bemutatásra, amelyről Hangya Balázs, orvos, matematikus tart előadást. Kömlődi Ferenc jövőkutató, író pedig a sejtautomata történetét követi nyomon előadásában a kezdetektől a kvantumszámítógépig. Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője pedig a #neumann120 emlékév kapcsán tart prezentációt.

Hirdetés

Emlékfát kap Neumann János a Tagore sétányon

2023. május 26-án 14 órától a balatonfüredi Tagore sétányon elterülő emlékfaparkban Neumann János tiszteletére ültet fát a Neumann Társaság. A sajtónyilvános eseményen beszédet mond dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke és dr. Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítványának kuratóriumi elnöke.

A Neumann születésének 120. évfordulójáról való megemlékezés 15.30-tól a füredi Zsidó Kiválóságok Házában folytatott minikonferenciával folytatódik, ahol Dömölki Bálint, az NJSZT tiszteletbeli elnöke, a Neumann Társaság Informatika Történeti Fórumának alapítója, illetve Hargittai István, akadémikus (BME), az Idézhető Neumann János című könyv társszerzője más-más megközelítésből tart előadást Neumann János életútjáról. Gulyás László, az ELTE docense, a Neumann Társaság alelnöke a magyar géniusz és a mesterséges intelligencia viszonyáról tart előadást.

A rendezvény egyben a #neumann120 digitális tablókiállítás megnyitója is, melyen először lesz látható a Neumann János életét és pályáját bemutató, friss, jubileumi tablósor képernyőkre optimalizált, digitális változata, mely a SZTAKI munkatársainak együttműködésével készült el.

A #neumann120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.