Hirdetés
. Hirdetés

Energiafaló elektronikai eszközök

|

A különböző elektronikai eszközök növekvő népszerűsége miatt az emberek képtelenek spórolni az energiával - figyelmeztet egy brit jelentés.

Hirdetés

A brit Energy Saving Trust Fund nevű szervezet szerint a szigetország lakosai évente 12 milliárd fontot - 4400 milliárd forintot - költenek elektronikai eszközök vásárlására. Ezen új eszközök nagy része a szervezet szerint kevésbé energiahatékony, mint a régebbi készülékek. Becslésük szerint 2020-ra az elektronikai eszközök a brit háztartások energiafogyasztásának a 45 százalékát fogják elvinni. A szakértők szerint lapos kijelzős tévék és a digitális rádiók fogyasztják a legtöbb energiát. Paula Owen, a jelentés szerzője szerint jelenleg a különböző elektronikai háztartási eszközök energiafogyasztásunk egyharmadát teszik ki, de ez az arány az egyre energiaigényesebb termékek vásárlásával csak növekedni fog.

A szerző szerint míg a háztartási gépek - hűtőszekrény, mosógép - hatékonysága évről évre nő, vagyis egyre kevesebbet fogyasztanak hasonló teljesítmény mellett, a fogyasztói elektronikai cikkek körébe tartozó eszközök egyre több energiát használnak el. Tizenhárom év múlva, 2020-ban 14 brit erőműre lesz szükség csak azért, hogy a fogyasztói elektronikai eszközök energiaigényét kielégíthessék. Önmagában az a tény, hogy a tévékészülék készenléti állapotban van a háztartás energiájának 1,4 százalékát viszi el.

A szerző szerint a hagyományos analóg rádió energiafogyasztása csupán 2 watt, a digitális rádiót átlagos fogyasztása azonban már 8 watt. Ha digitális tévén vagy set-top-boxon keresztül hallgatjuk a rádiót, az több mint 100 wattal megdobja a fogyasztást.

Owen azt is leírja, hogy a mobiltelefon-töltők területén azért történt előrelépés. Míg a pár évvel ezelőtti töltők 3-5 wattnyi energiát fogyasztottak, ha a konnektorba felejtettük őket a telefon nélkül, jelenleg a legújabb töltők kevesebb mint 1 wattot fogyasztanak. Azonban ha a mobiltelefon-tulajdonosok széles táborát nézzük, akkor kiderül, hogy így is rengeteg energia megy kárba csak amiatt, hogy az emberek a "levegőt töltik", vagyis elfelejtik kihúzni a töltőt a csatlakozóból.

Közhely, de a lehető legegyszerűbb energiaspórolási tipp: kapcsold ki azt az eszközt, amit már nem használsz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.