Hirdetés
. Hirdetés

Engedélyezték a Facebook tőzsdére lépését

|

Az amerikai tőzsdei felügyelettől kikerült dokumentum tanúsága szerint a cég már ezen a héten megkezdheti a kerekedést a Nasdaq-on. A szakemberek 28-35 dolláros bevezető részvényárat várnak.

Hirdetés

Milliárdokat csinálhat - Mark Zuckerberg, a Facebook CEO-ja
Milliárdokat csinálhat - Mark Zuckerberg, a Facebook CEO-ja
Az Egyesült Államok tőzsdei felügyelete (U.S. Securities and Exchange Commission, SEC) engedélyezte a Facebook tőzsdére lépését. A közösségi oldal részvényei az „FB” tőzsdei azonosító alatt kerülnek forgalomba, várhatóan 28 és 35 dollár közötti kezdő árfolyamon. A szakemberek arra számítanak, hogy Zuckerbergék még a héten a parkettre viszik a céget.

A SEC jóváhagyásáról a Facebook ma nyilvánosságra hozott FORM 8-A nyomtatványa tanúskodik: a vállalatot bejegyezték, és megkezdheti papírjai elsődleges nyilvános forgalomba hozatalát (IPO) a Nasdaq-on.

Az elmúlt hónapokban valóságos háború robbant ki a két nagy amerikai óriástőzsde, a Duncan Niederauer igazgatta New York Stock Exchange (NYSE) és a Robert Greifeld által irányított Nasdaq között a Facebook "kegyeiért". A cég végül a Nasdaq mellett döntött: itt fogja megkezdeni papírjai értékesítését.

A Facebook első körben 180 millió részvényt fog piacra dobni; a részvényesek további 157,42 millió papírt kínálnak megvételre. Mark Zuckerberg, a cég alapító-vezérigazgatója nagyban játszik: egymaga 30,2 millió darab részvényt szeretne értékesíteni az IPO során. Arra persze ügyel, hogy továbbra is ellenőrzése alatt tartsa a vállalatot: a szakemberek számítása szerint akkor is 57,3 százalékos többségi tulajdonos marad, ha valamennyi eladásra szánt részvényét sikerül elpasszolnia.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.