Hirdetés
. Hirdetés

Engedélyezték a Seagate és a Samsung egyesülését

|

Az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a merevlemez gyártó cégek egyesülése nem árt a piaci versenynek.

Hirdetés

Az Európai Bizottság úgy véli, még éppen elég szereplő van a merevlemezpiacon ahhoz, hogy az európai versenyhelyzet ne sérüljön, így jóváhagyta azt az akvizíciót, melynek során a Seagate Technology felvásárolta a merevlemezgyártó Samsung Electronic-ot.

A Seagate még áprilisban jelentette be, hogy 1,4 milliárd dollárért venné meg a Samsung Electronics-ot. Versenytársa, a Western Digital szintén ebben az időben, mintegy 3,4 milliárd dollárért vásárolta meg a Hitachi Global Storage Technologies-t.

A Seagate-Samsung üzletnek köszönhetően a Samsung a Seagate részvényeinek mintegy 9,6 százalékát birtokolja - mondta a cég áprilisban.

Mivel a Western Digital féle ügyletet először a nyilvánosságnak jelentették be, és csak utána mentek vele Brüsszelbe a Versenypolitikai Főigazgatósághoz, az Európai Bizottság májusban mindkét felvásárlási ügy kivizsgálását kezdeményezte.

A fentiekhez érdemes még azt is tudni, hogy a testület minden üzletet a hivatalos hatósági bejelentés sorrendjében bírál el, így a Western Digital esetében úgy mérlegeli a várható helyzetet, mintha a Seagate-Samsung összeolvadás már megtörtént volna, holott a két akvizíció lényegében egy időben történt. Ráadásul a Seagate esetében a Western Digital tranzakcióját nem vették figyelembe, így akkor még négyszereplős piaccal számoltak.

A Bizottság tehát a fenti piaci helyzetre való tekintettel a Seagate-Samsung egyesülésére áldását adta, azonban a Western Digital és a Hitachi közös üzlete még mindig nem zárult le.

Az EB a Seagate-Samsung üzlettel kapcsolatos pozitív döntését azzal indokolta, hogy a 3,5 colos asztali HDD-k, és a 2,5 colos mobil merevlemez-meghajtók piacán az akvizíciót követően is éppen elég szereplő marad majd.

2010-ben a Seagate és a Samsung 261,2 millió merevlemezzel járult hozzá a piaci forgalomhoz, így az egyesült vállalat immár a merevlemez piac negyven százalékát uralja - írta Fang Zhang, a HIS iSuppli elemzője egy májusi blogbejegyzésében. A Western Digital és a Hitachi egyelőre tartja vezető pozícióját a maga 50 százalékával.

A 3,5 colos HDD-k piacán jelenleg - a Western Digitallal és a Hitachival együtt - három erős szereplő van, míg a 2,5 colos piacon ehhez a hármashoz a Toshiba is csatlakozik.

"Legkevesebb három beszállítóból a felhasználók már el tudják dönteni, ki az, aki számukra a legjobb" - indokolta döntését a Bizottság.

Bár a hatóság korábban tartott attól, hogy a TDK egyik legnagyobb ügyfele, a Samsung a Seagate kötelékében már nem fog támaszkodni külső beszállítóra, most már úgy véli, hogy a fúzió a TDK-t nem sodorja veszélybe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.