Hirdetés
. Hirdetés

Epson: ha már elég az utángyártott festékpatronokból...

|

Költséghatékony dokumentum- és fotónyomtatás az Epsontól.

Hirdetés

Megtartotta új tintasugaras nyomtatóinak bemutatóját az Epson, melynek keretei között bemutatkoztak az ultranagy kapacitású tintatartállyal felszerelt termékek. Ezek érdekessége, hogy a tintatárolók nem a megszokott helyen, a készüléken belül találhatók, hanem a nyomtatóház oldalára csatlakoznak (a stabil kapcsolatról egy szelep gondoskodik). Több célt is szolgál ez a kialakítás: egyrészt könnyebb utántölthetőséget nyújt, másrészt így bőven jutott hely a tintának. Amiből nem kevés fér bele: tartályonként 70 milliliteres kapacitással bír, ezzel a piacon található legtöbb modell hasonló paraméterét jelentősen meghaladja.

De miért is van szükség ekkora tintatárolóra? Nos, az Epson elsősorban azoknak szánja új termékeit, akik előre tervezhető nyomtatási feladatokkal bírnak, vagyis rendszeresen és sokat nyomtatnak. Ugyan nem nagyvállalati, nyomdaipari készülékekről van szó, de amint az a bemutatón elhangzott, a távol-keleti piacon szerzett tapasztalatok szerint egészen extrém működési feltételeknek is megfelelnek az új printerek. Míg a vállalat 1 év vagy 15 ezer kinyomtatott lap garanciát vállal termékére, volt rá példa, említette meg Jason Savage, az Epson régióért felelős marketing managere, hogy egyetlen hónap alatt 12 ezer nyomatot készítettek el a készülékkel - gond nélkül.

Ez csak részben a jól összerakott nyomtató érdeme, a hozzá adott tintapatronok hatalmas kapacitása, illetve az a tény is szerepet játszott benne, hogy minden nyomtatóhoz három fekete tintapatron jár. Ezzel összesen 12 ezer fekete színű dokumentum nyomtatható ki (ideális esetben), illetve a színes festékek révén megközelítőleg 6500 oldalnyi színes tartalom. Erre a vállalat L100 és L200 típusa képes (utóbbi multifunkciós eszköz, azaz szkennelni és másolni is tud). A harmadik, most bemutatkozott készülék, az L800-as modell ugyanis fotónyomtató, mely - a bemutató tanúsága szerint - még egyes fényképelőhívó-szolgáltatások által produkált nyomatnál is jobb minőséget biztosít. Ráadásul, míg utóbbiak 30-40 forintos darabár mellett nyújtják szolgáltatásukat, addig az Epson készüléke megközelítőleg 10 forintért (plusz papírköltség) készít el egy 10x15 centiméteres fényképet, alig 12 másodperc alatt. Ezekből az alap tintakészlettel akár 1800 is nyomtatható, de a termék akár A4-es méretű fényképek előállításával is megbirkózik.

Epson L800 fotonyomtató
Epson L800 fotonyomtató

A négy- illetve hatszínes - fekete, cián, magenta, sárga illetve utóbbi kettő világos változata - tintatartályok átlagos, számítástechnikához nem különösebben értők számára is könnyen utántölthetőek. Természetesen lehetőség van utángyártott, nem ellenőrzött körülmények között készített, olcsó festékek használatára is, ám az Epson két igen egyszerű húzással gyakorlatilag megelőzi, hogy a felhasználónak egyáltalán eszébe jusson a feketepiachoz fordulnia. Amellett, hogy az alapkészlet is hosszú időre elegendő, a tintákat egy kód is „védi”: az utántöltő címkéjére nyomtatott karaktersorozat begépelésével azonnal ellenőrizhető, hogy eredeti terméket használunk-e.

Mindazonáltal a nyomtatás - a felhasználó figyelmének a nyomat várható gyenge minőségére való felhívását követően - történhet utángyártott tintával is, habár az eredeti tinta nagyon olcsó. A bemutatón elhangzottak szerint az Epson gyors tintatöltési technológiája (Fast Ink Top-up, FIT) révén könnyen feltankolható nyomtatók laponként fekete színnel 50 fillérért, színes tintát használva 1,2 forintért dolgoznak. Teszik mindezt úgy, hogy a sajátmárkás utántöltő patronokra ugyanúgy vonatkozik az Epson garanciája, mint magára a nyomtatóra, árulta el Fábián Miklós, az Epson Magyarország ügyvezető igazgatója.

Elsősorban kis- és középvállalatoknak illetve költségvetési pénzből gazdálkodó intézményeknek szánja termékeit az Epson; a termékek áprilistól hazánkban is elérhetők lesznek. Gondolva a hazai piac árérzékenységére, a vállalat a távol-keleti tapasztalatokra alapozva határozza meg a nyomtatók árát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.