Hirdetés
. Hirdetés

Érzékelés és értelmezés a peremhálózaton

|

Vége a Windows- és az Office-, de még a web- és a mobilfejlesztésnek is - kezdődhet a Microsoft 365-fejlesztés. A mesterséges intelligenciára és a dolgok internetére összpontosító szoftvercég platformstratégiájának konszolidálását vetítette előre idei fejlesztői konferenciáján.

Hirdetés

Megszoktuk az évek során, hogy a Build pódiumán a Microsoft a Windows és az Office mint fejlesztőplatform lehetőségeit mutatja be. Tekintve, hogy az Office 365 havi 135 millió aktív vállalati felhasználó munkáját támogatja, és az intenetre közel 700 millió Windows 10-alapú eszköz csatlakozik, az alkalmazásfejlesztés lehetőségei külön-külön is nagyok.

Hirdetés

Idei fejlesztői konferenciáján azonban a szoftvercég a Microsoft 365-öt állította platformstratégiájának középpontjába. A Microsoft 365 a Windows 10-et és az Office 365-öt az Enterprise Mobility + Security nagyvállalati mobilitáskezelő és biztonsági megoldással egyesítve az intelligens felhőtől az intelligens peremhálózatig ívelő, átfogó szoftverplatformot alkot, amelyre a fejlesztők napjaink sokeszközös és -érzékelős környezeteibe mindenütt futó, okos, látó, halló és beszélő alkalmazásokat készíthetnek.

A következő évtized kezdetén egy ember átlagosan másfél, egy okosotthon félszáz gigabájt, míg egy okosváros 250 petabájt adatot fog generálni - naponta. Amilyen hatalmas ez az adattömeg, olyan nagy lehetőség és persze felelősség is az alkalmazásfejlesztés szempontjából - mondta a Seattle-ben május elején megrendezett Build 2018 konferencia nyitóelőadásában Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. A gépi tanulás, a mesterséges intelligencia (AI) képességével felruházott alkalmazások az adatokban rejlő minták és összefüggések feltárásával, a kinyert információkból levont következtetésekkel, pontos előrejelzésekkel és hasznos ajánlásokkal segíthetnek bennünket a kihívások leküzdésében az élet megannyi területén, legyen szó egészségügyi ellátásról, klímaváltozásról vagy az elesettek felkarolásáról, befogadóbb és hozzáférhetőbb társadalom építéséről, mondta a vezérigazgató.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a Build 2018 nyitóelőadásában Seattle-ben

Eszközök milliárdjai csatlakoznak majd a dolgok internetére (IoT) a következő évtizedben, okoseszközök, amelyek látnak, hallanak, értelmeznek és előrejeleznek a nap 24 órájában, a hét minden napján, olyankor is, amikor nem kommunikálnak a felhőn keresztül az adatközponttal. A felhőt és az AI-t egyesítő intelligens peremhálózatot alkotnak ezek az eszközök a digitális és a fizikai világ határán, amely nemcsak összegyűjti, hanem értelmezi is az adatokat, különösen olyan helyzetekben, amelyekben az emberek ezt maguk nem tehetik meg, vagy olyan problémák esetében, amelyek megoldása új megközelítést követel.

Platformstratégiáját konszolidálva a Microsoft ilyen alkalmazások készítéséhez szükséges eszközöket ad a fejlesztők kezébe, mondta Satya Nadella.

Okosdrónok és -kamerák
Build 2018 konferenciáján a Microsoft e stratégia jegyében jelentette be, hogy megnyitja a Azure IoT Edge Runtime kódját, így a fejlesztők módosíthatják a futtatókörnyezetet, és könnyebben készíthetnek egyedi alkalmazásokat a peremhálózatra. Ugyancsak a konferencián mutatta be a szoftvercég első, peremhálózaton elérhető Azure kognitív szolgáltatását. A Custom Vision segítségével a fejlesztők olyan alkalmazásokat írhatnak a peremhálózatban működő eszközökre, amelyek fejlett AI-algoritmusok révén látnak, hallanak és beszélnek.

Két erre vonatkozó partneri együttműködést is bejelentett a Microsoft. A világ egyik legnagyobb dróngyártó cégével, a DJI-vel olyan megoldáson dolgozik, amely megkönnyítené a drónok alkalmazását többek között az agrár- és az építőiparban, illetve a közbiztonság területén. A Microsoft a Qualcommal karöltve kamerákon futó IoT-alkalmazások készítéséhez ad majd Azure IoT Edge-re épülő fejlesztőkészletet. A nagy teljesítményű videoanalitikához, például arcfelismeréshez szükséges Azure kognitív szolgáltatásokat a vállalatok így letölthetik a felhőből, és a peremhálózatban, a kamerákon futtathatják őket.

Előzetes bepillantást adott a Microsoft Brainwave kódnevű projektjébe is, amelynek célja, hogy a valós idejű AI-képességeket adó, mélytanuló hálózatokat az Azure platform mellett a peremhálózaton is elérhetővé tegye.

Frissítette ezzel egy időben a cég az Azure Cognitive Services több elemét is. Az egységes Speech szolgáltatással a fejlesztők például könnyebben adhatnak alkalmazásaikhoz olyan képességeket, mint a beszédfelismerés, az írott szöveg felolvasása és a fordítás, valamint egyedi hangmodelleket is készíthetnek. A szintén frissített Azure Bot Service és Microsoft Bot Framework, valamint a kognitív szolgáltatások együttesével a vállalatok tartalmasabb párbeszédek folytatására képes újgenerációs csevegőrobotokat fejleszthetnek, amelyek hangját és személyiségét is testre szabhatják, hogy illeszkedjen márkájuk arculatához.

Kinect az Azure-ban
Nyolc éve már, hogy a Microsoft Xbox játékkonzolaihoz és Windows PC-khez szállítani kezdte Kinect kamerarendszerét, amely kategóriájában az első gépi látással bíró, gesztusokkal és hanggal vezérelhető AI-eszköz volt a piacon. Termékként a Kinect tavaly ősszel megszűnt, technológiája azonban továbbél a Microsoft HoloLens kevertvalóság-szemüvegében, amelyre már számos üzleti alkalmazás készült többek között a gyártóipar, az egészségügy és a közbiztonság területén. A szenzortechnológia további fejlődése azonban egyre újabb lehetőségeket teremt az Azure platformon elérhető AI-szolgáltatások - gépi tanulás, Cognitive Services és IoT Edge -, valamint az érzékelők összekapcsolására.

Build 2018 konferenciáján a Microsoft ezért bejelentette Kinect for Azure kezdeményezését. Elérhetővé tett a projekt részeként egy kisméretű és energiahatékony hardvereszközt, amely szenzorait, közöttük térlátó kameráját feldolgozási kapacitással integrálja, hogy megkönnyítse az intelligens peremhálózatok építését. A kezdeményezés ezt a hardvertechnológiát összekapcsolja az Azure AI-szolgáltatásaival, és felhívja a fejlesztőket, hogy készítsenek a peremhálózatokon futó, környezetüket észlelő és azzal interakcióba lépő intelligens alkalmazásokat.

Ugyancsak Seattle-ben debütált a Microsoft Speech Devices szoftverfejlesztő készlete, amellyel a fejlesztők kimagasló beszédfelismerő képességeket adhatnak alkalmazásaikhoz, így azok például zajos környezetben vagy a beszélő és a mikrofon közötti nagyobb távolság esetén is pontosan értelmezik majd a szóban adott utasításokat. A készlettel a fejlesztők többek között gépjárművek fedélzeti rendszeréhez, autós éttermek rendelésfelvételéhez, otthoni okoshangszórókhoz és más digitális asszisztensekhez készíthetnek szoftvereket.

Mint azt az említett HoloLens példája is mutatja, a mesterséges intelligenciával áthatott újenerációs technológiának a kevert - kiterjesztett és virtuális - valóság is része, amely mind nagyobb szerephez jut a munkahelyeken. Konferenciáján a Microsoft két új alkalmazást is bejelentett, amelyek az ügyfelekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő munkavállalókat segítik feladataik ellátásában. A Microsoft Remote Assist a terepen és az irodában dolgozó alkalmazottak együttműködését könnyíti meg a Microsoft Teams csoportos csevegőprogramból hangvezérléssel kezdeményezhető videohívással. A távoli helyszínen dolgozó munkatárs így megmutathatja kollégájának, amit maga előtt lát, és közösen oldhatják meg a problémát. Hasonló módon a Microsoft Layout alkalmazással a munkatársak kevert valóságban hozhatnak létre a munkafolyamatok kontextusába illeszkedő tereket, például 3D modellekből elkészíthetik a tervezett épületek és szobabelsők hologramját.

Akadálymentesített AI
Végül, de nem utolsósorban a Build 2018-on a Microsoft bejelentette AI for Accessibility programját, amelyen keresztül öt éven át 25 millió dollárral fogja támogatni a fogyatékossággal élők - több mint 1 milliárd ember - helyzetét megkönnyítő, mesterséges intelligenciára épülő alkalmazások fejlesztését. A fejlesztőket, civilszervezeteket, egyetemeket, kutatókat és befektetőket olyan szoftvermegoldások készítésére ösztönözné kezdeményezésével, amelyek javíthatják a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását, kapcsolattartását, és segíthetnek életkörülményeik korszerűsítésében.

A program, amelyen keresztül a Microsoft a pénzügyi támogatás mellett technológiai és AI-kompetenciáival is segíti a megoldások fejlesztését, az Azure Cognitive Services friss szolgáltatásaira épít. Kezdeményezésétől a szoftvercég többek között olyan alkalmazások gyorsabb megjelenését várja, amelyek a hallás-, látás- és mozgássérültek életét valós idejű AI-képességekkel, a beszéd írott szöveggé alakításával, személyek, állatok és tárgyak felismerésével, valamint prediktív szövegbevitellel teszik könnyebbé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.