Hirdetés
. Hirdetés

Ettől a felfedezéstől a DNS-adattárolás mind nagyobb lendületet vehet

|

A folyamat kulcsa egy nonreplikatív DNS-polimeráz, a terminális dezoxinukleotidiltranszferáz.

Hirdetés

Az IDC előrejelzése szerint a globális adattárolási igény a 2020-as 33 zettabájtról 2025-re 175 zettabájtra fog növekedni. Ez a szám messze meghaladja azt a tárolási kapacitását, amely a jelenlegi módszerekkel elérhető. A növekvő adattárolási igény, az adatok karbantartásának és továbbításának költségei, illetve energiaigénye új megoldásokat kíván.

Az amerikai Northwestern Egyetem Szintetikus Biológiai Központjának tudósai egy óra alatt három bit információt kódoló, úgynevezett elvi bizonyítékot tartalmazó DNS-tárolási demonstrációt készítettek, ami teljesen új utakat nyithat az adattárolás gyakorlatában.

Hirdetés

A mostani kísérleti eredmény ugyan csak egy parányi töredéke annak, amit mások elértek (akár 200 MB naponta), Dr. Keith EJ Tyo, a kémiai és biológiai mérnöki tudományok docense és csapata úgy véli, hogy hatalmas lehetőségekre nyitottak ajtót a jövőre nézve, mivel a méretarányos párhuzamosítás valós lehetőséggé vált.

A Technology Networks című szaklapban megjelent beszámoló szerint, amit Tyo és kollégái a Northwesternen kitaláltak, az egy új in vitro módszer "az információ DNS-re történő rögzítésére, amely egy enzimatikus rendszerre támaszkodik". A folyamat kulcsa egy nonreplikatív DNS-polimeráz, a terminális dezoxinukleotidiltranszferáz. A módszert mindjárt érthetőbbé tesszük.

A Liu Hong professzor által vezetett kínai csoport által nemrégiben javasolt adatrögzítési megközelítéshez hasonlóan Dr. Tyo eljárása a kémiailag szintetizált DNS jelenlegi módszerének egyszerűsítését célozza. Az eljárás "nem igényel mosási lépéseket, ehelyett a DNS-szintézishez szükséges összes reagens a keverékben marad, és a DNS-polimeráz tulajdonságai reverzibilisen módosulnak".

Köznyelven szólva, az adatok DNS-re írása gyorsabb és egyszerűbb, mivel kiküszöböl néhány lépést, míg a reverzibilis modularitás azt jelentheti, hogy a DNS-re már lekötött tartalom szerkeszthető.

Az eljárás, a Time-sensitive Untemplated Recording using TdT for Local Environmental Signals, azaz TURTLES, a Journal of the American Chemical Society folyóiratban jelent meg.

A Northwestern Egyetem híre a negyedik bejelentés volt ezen a héten a DNS-tárolással kapcsolatban, és mivel a Shannon, az első kereskedelmi forgalomban kapható DNS-tároló eszköz már működik, 2022 várhatóan egy igencsak izgalmas év lehet a szilícium utáni adattárolás világa számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.