Hirdetés
. Hirdetés

Ettől még jobban fogjuk szeretni az Android Oreót

|

Az Android 8.0 kapcsán idáig a látványos, szembeöltő újdonságokról volt szó. A Google mobil OS-e azonban a biztonság terén is sokat fejlődött.

Hirdetés

Hirdetés

Változások az engedélyezésekben

Amikor új appot telepítünk, hozzáférési engedélyt kell adnunk bizonyos adatokhoz és műveletekhez. Az Oreoban az Android fejlesztőcsapata újragondolta ezeket az engedélyeket, és visszavett az appok jogosultságaiból. Sok app például előszeretettel használ rendszerüzeneteket közvetítő ablakokat, amelyek ráterpeszkednek más appokra, és megakadályozzák a hozzáférést fontos képernyőrészekhez. A rosszindulatú kódok, zsarolóvírusok is gyakran élnek ezzel a technikával. Az Oreóban erre nem lesz módjuk: az appok többé nem takarhatnak le kritikus területeket, és nem akadályozhatják meg, hogy eltávolítsuk őket, vagy megváltoztassuk a jelszavunkat.

Alaposabb önellenőrzés

Az a 2013-as KitKatben vezette be a Verified Boot rendszert, ami minden indításkor elenőrzi a mobil szoftverét. Az Oreóban ez a funkció akkor is megakadályozza a mobil elindulását, ha egy régebbi, és így kevésbé biztonságos operációs rendszerre állították át. Ez a védelem lehetetlenné teszik, hogy valaki kézzel visszafejlessze a mobilját egy elavult, hibákkal terhes változatra, és így megnyissa az utat valamilyen korábbi rést kihasználó vírus előtt.

A bejelentkező adatok hatékonyabb védelme

Az Oreo lehetővé teszik, hogy az érzékeny információkat (PIN kód, jelszó) olyan új, szuperbiztos lapkán tároljuk, amelyek az adatokat gyakorlatilag hozzáférhetetlenné teszik az illetéktelenek számára. Ehhez persze megfelelő lmobil kell, de az Androidon mostantól nem múlik a megoldás támogatása.

Homokláda újratöltve

Az Android régóta használja a homokláda-technikát az operációs rendszer különböző összetevőinek elkülönítésére, hogy ha a szoftver valamelyik része megfertőződne, a fertőzés ne tudjon továbbterjedni. Az Oreo azonban ezen a területen is újat nyújt.

Említést érdemel mindenekelőtt a Project Treble, amely elkülöníti az operációs rendszer eszközfüggetlen részeit az eszközfüggőktől.  Ennek a megoldásnak biztonság fokozásán kívülk megvan az az előnye is, hogy a gyártók egyszerűbben tudják feldolgozni, illetve szétküldeni a frissítéseket.

Az Android 8.0 a rendszermag védelmében is továbblép, és szinte lehetetlenné teszi, a rosszindulatú kódok veszélyeztessék a kernelt

Végül a WebView funkció, ami lehetővé teszi, hogy a fejlesztők megmutassák az appjaikban lévő web alapú tartalmakat, az Oreótól kezdve önálló eljárásként fut az Androidban. Ez azt jelenti, hogy ha egy appon belül valamilyen webes hibába ütköznénk egy hely megtekintésekor, ez nem gyakorol kedvezőtlen hatást az operációs rendszer más részeire.

Hatékonyabb titkosítás

Ez elsősorban a nagyvállalati környezeteket érinti, de ott fontos lehet: az Android 8.0-tól minden eszköz különböző kulcsot használ a személyes és munkaprofilok titkosításához, és a rendszergazdák a távolból is aktiválhatják a munkaprofil-kulcsokat, így garantálva az adatok biztonságát.

Kétfaktoros hitelesítés

Végül még egy hasznos változás: aki kétfaktoros hitelesítést használ fiókjai védelméhez, mostantól fizikai biztonsági kulcsot is alkalmazhat a hitelesítés második formájaként.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.