Hirdetés
. Hirdetés

EU-támogatással fejlődik az afrikai internet

|

Az Európai Unió 4 milliárd eurót helyezett ki az afrikai régiós infrastruktúra fejlesztésre, ahol a szélessávval együtt a csalók is megjelentek.

Hirdetés

Az Európai Bizottság delegációja a múlt hónap végén az EB-nagykövet Derek Fee vezetésével érkezett Zambiába, miután az Unió 4 milliárd eurót helyezett ki régiós infrastruktúra fejlesztésre Kelet- és Dél-Afrikában. A pénzt Economic Partnership Agreements (EPAs) nevű gazdasági szerződés alapján fekteti be az Unió, hogy elősegítse a szorosabb együttműködést az afrikai országokkal. A befektetés egy részét a szektor megfelelő szintre való fejlesztésére kell fordítani, ami az EU hasznát is biztosítaná. Fee szerint a közösség azért járul hozzá ilyen jelentős összeggel a térségben a nemzeti és a régiós fejlesztésekhez, mert a kontinensen itt a legdrágábbak a tele- és infokommunikációval kapcsolatos szolgáltatások.

Lehetőség az integrációra
Az Európai Unió már egy ideje komoly pénzt költ a kelet- és dél-afrikai országok közös piacának (Comesa) ICT- politikai összehangolására. A harmonizációs program legfőbb célja, hogy ledöntse a technológiai korlátokat a tagországok között, elősegítve a területi integrációt. A Comesa régiós telekommunikációs szélessávú hálózatot épít ki, amihez a közösség minden nemzeti telefontársasága csatlakozik. Összehangolt árképzéssel és infrastruktúrával szeretnék csökkenteni a régióban kialakult magas árakat, amihez hozzájárulnak az IT-jogszabályok szabványosítására irányuló törekvések is.

Együtt jár a fejlődéssel
Afrikában a legfejlettebb internethálózattal a nem Comesa-tag Dél-afrikai Köztársaság rendelkezik, de a kontinens szegényebb országaiban is fokozatosan kiépül az internet. A világháló térhódításával párhuzamosan nőni kezdett a visszaélések száma is: az internetes csalások elsősorban a pénzügyi szektorban jelentkeznek, mivel a mobil banki szolgáltatások már Dél-Afrikán kívül is megjelentek. A virtuálisan utazó pénzek ezután Afrika olyan területein tűnnek el, ahol az internethasználat még gyerekcipőben jár. Az afrikai országok különböző módon próbálnak védekezni az újabb fajta bűnözés ellen. A Kenyai Kommunikációs Bizottság (The Communications Commission of Kenya) például oktatóprogramot indított, hogy felkészítse a netezőket az egyre elérhetőbbé váló szélessáv miatt tapasztalt, új fenyegetettségekre.

Fejlesztés a célegyenesben
Az East Africa Marine System (kelet-afrikai tengeri hálózat) és a Seacom vezetékek egy hónapon belül várható tesztidőszaka azt jelzi, hogy Afrikában is közeleg az olcsóbb internet korszaka. A szegényebb országokban eddig csak nagyon drágán lehetett netezni, így az elektronikus kereskedelem csírája sem fejlődött ki. A világháló bűnözői eddig csak Dél-Afrikában jelentettek veszélyt, Kelet-Afrikában inkább a mobiltelefonos trükkök terjedtek el. Az egyik ilyen legjellemzőbb mobilos csalásnál részvényesek kapnak olyan üzeneteket, hogy pénznyereményben részesültek, de előbb eljárási díjat kell átutalniuk telefonjuk segítségével. Az ilyen elkövetők általában tanzániai vagy ugandai telefonszámokat használtak; furcsa tény, hogy a telefonszolgáltatók és a hatóságok nem kaptak el egyet sem közülük.

Ismerős trükkök
Az Afrikához kötött csalások még évekkel ezelőtt Nigériában kezdődtek az úgynevezett 419-es e-mailekkel. Ezekben a levelekben olyan dollármilliókat ígértek, amelyeket állítólag az 1998-ban elhunyt Sani Abacha diktátor hagyott hátra, vagy ígéretes hasznot hajtó olajipari szerződéseket lobogtattak. A csalássorozat hivatalos lelepleződése után az ilyen levelek lassan eltűntek, és a csalók is a mobilos műfajra álltak át, amivel nehezebb lefülelni őket. Nigéria a kontinens legnépesebb országa, ahol a bűnözés mértéke ugyanolyan, mint más afrikai országokban, de komoly problémát jelent, hogy a GSM-szolgáltatók nem azonosítják felhasználóikat. Afrikában a mobiltulajdonosok 98 százaléka feltöltőkártyával telefonál, azokat pedig nem személyre szólóan adják.

Néhány bank kínál ugyan alapvető online szolgáltatásokat, azok azonban egyik sem nevezhető biztonságosnak, a tranzakciók könnyen támadhatók. A pénzügyi szektor mellett a bűnözők azokat a népszerűbb weboldalakat veszik célba, ahol valamiféle pénzmozgás is történik - ezek közé tartoznak például azok a site-ok, ahol a jövőre rendezendő dél-afrikai foci-világbajnokságra lehet jegyet vásárolni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.