Hirdetés
. Hirdetés

Európa vs. Google

|

Hat európai ország adatvédelmi hatósága határozott arról, hogy összehangolt jogi lépéseket tesznek a Google-lel szemben.

Hirdetés

Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia adatvédelmi hatóságai azt szeretnék elérni, hogy a keresőóriás módosításokat hajtson végre adatvédelmi szabályzatán, hogy az megfeleljen az Európai Unió előírásainak - közölte a francia Commission nationale de l'informatique et des libertés (Cnil).

Az EU 27 tagállamának illetékes hatóságai már tavaly ősszel kifogással éltek a Google új adatvédelmi szabályzata ellen, mondván az nem felel meg az uniós normáknak. A problémát az jelenti, hogy a cég nyomon tudja követni felhasználóinak tevékenységét és adatait szinte valamennyi felületén, beleértve a YouTube videomegosztót és a Gmail levelezőprogramot.

A hatóságok azt állítják: a felhasználók számára nem tiszta, hogy a Google milyen adatokat tart nyilván, azokat a különböző szolgáltatások révén miként tudja egyesíteni, illetve hogy mennyi ideig őrzik meg az adatokat. Az unió országai tavaly októberben felszólították az amerikai vállalatot, hogy négy hónapon belül módosítása szabályzatát, és ennek elősegítésére ajánlásokat fogalmaztak meg.

A Google tavaly márciusban egyetlen szabályzatban egyesítette a szolgáltatásaira vonatkozó 60 irányelvet, saját bevallása szerint az egyszerűsítés érdekében. A cég a vita kirobbanása óta ragaszkodik álláspontjához, amely szerint adatvédelmi szabályai megfelelnek az uniós előírásoknak.

Az európai adatvédelmi hatóságok viszont sérelmezik, hogy a Google a határidő lejárta után sem módosította vitatott szabályzatát, és nem adott megfelelő válaszokat a korábban megfogalmazott aggályokra. “A Google nem tett jelentős módosításokat az átláthatóság érdekében a határidő lejárta előtt” - áll a közleményben. Ennek következményeképpen az említett országok hatóságai megtették azokat a jogi lépéseket, amikre nemzetük törvényei lehetőséget biztosítottak.

Az AP hírügynökség számítása szerint egy esetleges pénzbüntetés elhanyagolható hatással lenne az amerikai óriáscégre. A francia adatvédelmi hatóság ugyanis legfeljebb 300 ezer eurós bírságot szabhat ki, ezt az összeget azonban a Google - a 2013-as évre jósolt várható nyeresége alapján - nagyjából három perc alatt keresi meg. A brit adatvédelmi hatóság 500 ezer font (590 ezer euró) büntetést szabhat ki elvileg, de ezzel a lehetőséggel mindeddig ritkán élt.

Európában az internetes keresések túlnyomó többségét - egy felmérés szerint mintegy 95 százalékát - a Google szolgáltatásával hajtják végre. Ez az arány az Egyesült Államokban mindössze 65 százalék, de a helyi szakértők örömmel fogadták az európai híreket.

Jeff Chester, a washingtoni Center for Digital Democracy igazgatója szerint: “Az európaiak az adatvédelmet nem pusztán fogyasztói problémának tekintik. Igazából polgári-szabadságjogi kérdésként tekintenek rá”. Az igazgató úgy véli: az európai döntések idővel a tengerentúlon is éreztetik hatásukat, tehát ez a pozitív fejlődés végül jó hatással lesz az Egyesült Államok fogyasztóira is.

Chester szerint az adatvédelem és a profitszerzés nem összeegyeztethetetlen, és az olyan óriások, mint a Google vagy a Facebook, továbbra is nagy hasznot termelnek majd, de kénytelenek lesznek nagyobb beleszólást engedni a felhasználóknak abba, miképpen bánnak adataikkal. “Az EU-döntés nem okoz fennakadást a szolgáltatásokban, de hatására a Google szabályosabban játszik majd” - véli Chester.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.