Hirdetés
. Hirdetés

Ez a szlovák repülő autó már hivatalosan is szállhat az égen - videó

|

Az AirCar félig autó, félig repülőgép, a repülő autók koncepciójának egy meglehetősen egyedi változata.

Hirdetés

Már évtizedek óta várjuk a repülő autókat, de a négykerekű járművek egyelőre még nem kaptak szárnyra. Egy szlovák cég azonban reméli, hogy mindez hamarosan megváltozik. A Klein Vision "AirCar"-ja a közelmúltban kapta meg a szlovák közlekedési hatóságtól a légialkalmassági bizonyítványt, ami azt jelenti, hogy hivatalos engedélye van arra, hogy hazájában repüljön.

Hirdetés

"Az AirCar tanúsítása megnyitja az utat a nagyon hatékony repülő autók tömeggyártása előtt. Ez hivatalos és a végső megerősítése annak, hogy képesek vagyunk örökre megváltoztatni a középtávú utazást" - közölte Stefan Klein, az AirCar feltalálója és fejlesztőcsapatának vezetője, a jármű tesztpilótája.

A középtávú repülő járművek már évtizedek óta fejlesztés alatt állnak, többnyire eVTOL (az elektromos meghajtású függőleges fel- és leszállás rövidítése) formájában. Míg a technológia eddig leginkább a katonai kutatás-fejlesztésre korlátozódott, az utóbbi időben számos vállalat próbálkozik az eVTOLS kereskedelmi változatainak kifejlesztésével, amelyek légi taxiként működhetnek, és egyetlen feltöltéssel akár több száz kilométeres távolságokra is képesek elszállítani az embereket.

Az AirCar azonban sokkal közelebb áll a sci-fi írók által régóta elképzelt repülő autóhoz. A 2017 óta fejlesztés alatt álló jármű egy kiméra hibrid az autó és a repülőgép között. Szó szerint - az eleje úgy néz ki, mint egy karcsú kupé, míg a hátsó része behúzható farokkal épült, és emiatt úgy néz ki, mint egy kétszemélyes kis repülőgép hátsó része. Az úton négy keréken képes közlekedni, mint egy hagyományos jármű, de a szárnyai kihajtása után egy hátsó légcsavar segítségével a levegőbe emelkedik.

A Klein Vision szerint az AirCar egy út során 960 kilométert képes repülni, utazósebessége 300 km/óra, maximális repülései magassága pedig 5500 méter. Belső égésű motorral működik, ami azt jelenti, hogy bármelyik hagyományos benzinkúton tankolható. (Azaz a jármű lehet, hogy forradalmi, de ez a meghajtásáról nem mondható el.)

A vállalat már dolgozik az AirCar további változatainak kifejlesztésén és tesztelésén (beleértve egy négyüléses, valamint egy kétéltű változatot, amely hajó módjára szörfözhet a vízen). Jelenleg azonban csak a kétüléses változat repülését engedélyezték, miután tavaly júniusban először repült városok között.

A Klein Vision reméli, hogy egy év múlva egy továbbfejlesztett modell is repülési engedélyt kap, és készen áll a kereskedelmi gyártásra. Ha minden jól megy, a szlovákok számára hamarosan mindennapossá válhat, hogy az égre felnézve egy AirCar-t látnak majd elhúzni - írja a The Daily Beast.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.