Hirdetés
. Hirdetés

Ezek az országok vezetik az 5G-versenyt

|

A legújabb statisztikák szerint az országok és cégek gyorsabban állnak át az 5G-re annál, ahogy annak idején a korábbi technológiákra, de a legújabb mobilhálózat globális elterjedésre még éveket várhatunk.

Hirdetés

Mondhatnánk, hogy az 5G-t az ág is húzza, és most nem is az összeesküvés-elméletekre és hasonló tévhitekre gondolunk: az új mobilhálózat elterjedése, az adótornyok kiépítése és a technológiát használó eszközök forgalomba kerülése szerencsétlen módon pont a koronavírus tombolásával párhuzamosan zajlik. Bár a világ egyes területein ez felborította a vállalatok és országok terveit, mindezek ellenére általánosságban mégis elmondható, hogy az 5G remekül indított.

Hirdetés

Az Ericsson részletes kimutatást készített arról, hogy milyen évet zárt az 5G. A hálózat elérhetősége szempontjából az eddigi adatok szerint a vállalat összességében kiugró növekedésről számolt be. Míg 2019 végén globálisan mindössze 5 százalékos volt a lefedettség, mostanra ez 15 százalékra növekedett. Vannak persze olyan úttörő országok, melyeknek ebben hatalmas szerepük volt.

Az egyik ilyen például Dél-Korea, ahol a kormány célkitűzése az, hogy 2021 végére 90 százalékos 5G lefedettséggel rendelkezzen az ország. Náluk is kiemelkedőbb eredményekkel rendelkezik Kína (bár persze itt nem a földrajzi lefedettségre, hanem inkább a városokéra koncentrál a felmérés, hiszen a hatalmas országban furcsa lenne máshogy mérni). Itt szintén a kormány nyomására kezdődtek meg eszeveszett mértékben a kiépítések, ráadásul az Ericsson kimutatása szerint itt a vírus egyáltalán nem lassította az 5G fejlődésének folyamatait.

Ezzel szemben Nyugat-Európában több helyen is lelassította a kiépítést a világjárvány. Franciaország, Ausztria, Spanyolország és Portugália mind halasztottak el beszerzéseket a járványügyi intézkedések következtében. A kimutatás szerint viszont az 5G még így is sokkal gyorsabban terjed majd, mint a 4G, hiszen a piac nagyon gyorsan reagált az új technológiára. Csak ebben az évben 150-féle 5G képes készülék jelent meg a piacon, és nagyon fontos, hogy ezek között már a divatdiktátornak számító Apple termékek is vannak, melyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a technológia globálisan elfogadottá váljon.

Mindezek ellenére az 5G-re való igény nem tarolja le azonnal a világot - legalábbis ezt jósolja a PP Foresight elemzője, Paolo Pescatore. "Fogyasztói szempontból nincs szükségünk az 5G-re, hiszen a 4G is remek munkát végez. Az 5G olyan dologhoz enged hozzáférést, melyet jelenleg is csinálunk, csak gyorsabban."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.