Hirdetés
. Hirdetés

Ezt tudja az Intel-gyilkos Snapdragon laptop processzor

|

A Qualcomm laptopokba szánt Snapdragon 8cx jelű, az Intel- és AMD-gyártmányú processzorok alternatívájaként pozícionált lapkája a gyártó szerint több napos használatot és kiemelkedő teljesítményt kínál. .

Hirdetés

Itt már nem egy PC-kben való használatra alkalmassá tett okostelefonos lapkáról van szó, ezt a processzort kifejezetten laptopokhoz fejlesztették: az x betű a nevében az extrém teljesítményre utal. A büszkeség érthető, hiszen a lapka - csakúgy, mint az androidos csúcsmobilokba szánt Snapdragon 855 - 7 nanométeres gyártástechnológiával készül, márpedig az Intelnek még nincs ilyen mobil processzora.

A Snapdragon 8cx teljesítményéről nem közölt pontos tesztadatokat a gyártó, amely ehelyett azt hangsúlyozza, hogy az új lapka a mindig bekapcsolt, mindig internetre csatlakozó számítógépekhez készült. Arra is felhívja a figyelmet a Qualcomm, hogy a kiemelkedő teljesítmény nem befolyásolja negatívan az akkumulátor üzemidejét, mivel az Adreno 680-as grafikus processzor 60 százalékkal energiahatékonyabb, mint a Snapdragon 850-es GPU-ja.

Hirdetés

A 8cx fő alkotóeleme a nyolcmagos Kryo 495 CPU, amelynek teljesítményét a Qualcomm a 15 wattos Intel Core i5 U-sorozatú processzorokéhoz hasonlítja, viszont az energiafogyasztása a fele az utóbbiénak. Az Intel ekvivalens 7W Y-sorozatú processzoraival összehasonlítva a Snapdragon 8cx 50 százalékkal gyorsabb a Qualcomm szerint.

Az új lapka támogatja az NVMe SSD-k és az LPDDR4x 128 bites memóriák használatát, az utóbbi azért fontos, mert ezáltal lehetővé válik a memóriakapacitás 16 gigabájtig terjedő bővítése. Az Adreno 680-as grafikus lapka támogatja a DX12-t, és VP9 ad H.265-ös dekóderekkel látták el, így az akku lemerítése nélkül nézhetünk HDR videókat, mivel az ilyen videók lejátszásához nem lesz szükség speciális szoftverre.

Mi több, a Snapdragon 8cx-et beépített X24 LTE modemmel szerelték fel. Ez azt jelenti, hogy a lapkát használó, SIM-foglalattal ellátott laptopok extra hardver vagy a Wi-Fi hotspotként működő mobilunk nélkül is képesek lesznek bárhol az internetre kapcsolódni. A Snapdragon 8cx által támogatott további szabványok, funkciók és szolgáltatások: USB-C, USB 3, két 4K HDR monitor használata, Quick Charge 4+, PCI-Express, aptX HD vezeték nélküli audió, Amazon Alexa és Microsoft Cortana.

A technológia egyik legnagyobb kihívása rávenni a fejlesztőket arra, hogy optimalizálják appjaikat egy ARM processzorra. A Qualcomm szerint minden szükséges alkalmazás rendelkezésünkre áll majd, többek között az Office, a Dropbox, a Spotify, a VLC, a Netflix, a Pandora, a Hulu, a Vudu és a Minecraft Asphalt 9: Legends. A gyártó hangsúlyozza, hogy a Chrome és a Firefox natívan támogatja az ARM64-et, és van támogatás a Windows 10 Enterprise változatához is, ami vonzóvá teheti a 8cx-alapú laptopokat az üzleti felhasználók számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.