Hirdetés
. Hirdetés

Facebook: "Nem a mi hibánk!"

|

A balsikerű tőzsdére lépés miatt pórul járt befektetők több mint negyven különálló pert indítottak a Facebook ellen. A közösségi oldal jogászai szerint a Nasdaqnak kellene elvinnie a balhét.

Hirdetés

„Nem a mi hibánk!” - nagyjából így összegezhetnénk a Facebook pénteken benyújtott bírósági beadványának lényegét. Zuckerbergéket több részvényes is beperelte: egyesek azért, mert nagyot buktak a katasztrofális körülmények között lezavart tőzsdére lépés miatt; mások azért, mert úgy vélik, a cég jogtalan előnyökhöz juttatott egyes nagybefektetőket.

Pereskedés minden szinten

A Facebook május 18-i nyilvános ajánlattétele (Initial Public Offering, IPO) óta eltelt hetekben a felháborodott részvényesek különféle állami és szövetségi bíróságokon összesen több mint negyven pert indítottak a cég ellen. A nagy csinnadrattával beharangozott IPO-t valóságos technikai bakisorozat sújtotta, ami jelentős késéseket és hibákat okozott a kereskedésben. Később olyan információk is napvilágot láttak, hogy a közösségi oldal bizalmas financiális információkat szivárogtatott ki a nagy bankoknak – akik így komoly lépéselőnybe kerültek a mezei gyalogbefektetőkkel szemben.

A Facebook pénteki beadványában reagált a vádakra. Ügyvédeik szeretnék elérni, hogy a kereseteket összevonva, egyetlen átfogó per keretében kezelje az illetékes New York-i bíróság. A vállalat igyekszik a kibocsátást lebonyolító Nasdaqra kenni a balsikerű IPO miatti felelősséget.

Érvelésük szerint egy, a Wall Street Journalnak adott nyilatkozatában maga Robert Greifeld, a New York-i tőzsde vezérigazgatója is elismerte, hogy ők a felelősek a kereskedést lebonyolító technikai rendszerek összeomlásáért. A hibák „piaci bizonytalanságot teremtettek, és veszteségeket okoztak a befektetőknek” - írta beadványában a Facebook.

A bevett gyakorlatot követték

A cég illetékesei elismerték: valóban folytattak megbeszéléseket egyes nagybankok elemzőivel, de az egyeztetések során mindenben „a megszokott gyakorlatot” követték és nem adtak ki olyan információkat, amelyeket nem szabadott volna.

Az ügyben az egyik érintett pénzügyi szervezet, a más bankházakkal egyetemben szintén perbe fogott Morgan Stanley vezérigazgatója is megszólalt. James Gorman egy, a CNBC televíziótársaságnak adott interjúban kijelentette: „Semmilyen elítélhető dolgot nem tettünk. Nem állt szándékunkban, hogy (…) információkat titkoljunk el.”

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.