Hirdetés
. Hirdetés

Facebookra költözik a webes Office

|

Az újonnan indult Docs a webes Office képességeit kihasználva csoportmunka felületté alakítja a Facebookot.

Hirdetés

Az Office 2010 egyik legfontosabb újdonsága az Office Web Apps, amely a böngészőbe költözteti az irodai programcsomag népszerű alkalmazásait. Az eddigi hírek szerint a webes alkalmazások háromféleképpen lesznek elérhetőek. Egyrészt a Windows Live SkyDrive fiókján belül a magánfelhasználók számára, illetve a SharePoint 2010 részeként, valamint a cégek a Microsoft Online havidíjas szolgálásain keresztül is használhatják majd. A mai napig e három változatról beszélt a redmondi szoftvercég, de egy újabb megoldás került elő a Microsoft boszorkánykonyhájából, a Docs, amely az Office Web Apps csomagot kifejezetten a Facebook felhasználók számára kínálja.

 

 

 

 

Első blikkre a Docs képességeiben teljesen megegyezik a Word, az Excel, és a PowerPoint csökkentett képességű webes megfelelőivel, amelyek tökéletesen alkalmasak a kliens oldali irodai szoftvercsomaggal készített dokumentumok megosztására és azok böngészőben történő megjelenítésére, míg szerkesztésre csak korlátozott lehetőséget adnak. „Alapvető műveletek végrehajthatóak bennük, de nem hiszem, hogy valaki a webes Word szövegszerkesztővel fogja megírni a 120 oldalas szakdolgozatát. Ellenben például ha meglátogatja a konzulensét, akkor feltöltheti a webre a dokumentumot, hogy a Word Web App felületén keresztül mutassa be művét, s rögtön beírja a kért módosításokat" - nyilatkozta korábban a PC World kérdésére Nagy Levente, a Microsoft Magyarország Office üzletágvezetője.

 

A Docs e mellett úgy tűnik, hogy a SharePoint 2010-hez hasonlóan egy az egyben megkapta a webes alkalmazások motorját, különbség csak a felületen van és a megosztáson. Az újdonságot ugyanis itt kell keresnünk, mivel a Docs a Facebook új képességeit kihasználva képes az Office dokumentumok megjelenítésére a közösségi oldal felületén keresztül.

 

"A Docs lehetővé teszi a Facebook felhasználók számára az Office dokumentumok szerkesztését és megosztását a már ismerős felületen keresztül, amelyeket így direkt elérhetővé tudnak tenni a közösségi oldalon megtalálható ismerőseik számára" - írja a projekt blogjában Lili Cheng, a megoldás fejlesztő FUSE Labs vezetője. A Docs állományai ennek megfelelően készülhetnek a webes szerkesztőben, illetve direkt is feltölthetik azokat a felhasználók a gépükről. Azokat ezt követően a Facebook profillal rendelkezők szerkeszthetik egyedül is, illetve a közösségi oldalon megtalálható társaikkal együttessen. Így egy Facebook alapú csoportmunka is megoldható, amely jogosultságkezelése nagyvonalakban megegyezik a közösségi oldalánál már megismert módszerrel. Ezen munka ráadásul egyaránt elvégezhető a böngészőben, illetve leszinkronizálva az állományt, az Office kliensoldali programjaival is, legyen szó akár a Windowsos, illetve a Mac-es irodai programcsomagról.

Mindennek ellenére az érthetetlen, hogy az Office Web Apps-t, amelyre a Docs is épül, miért kezeli elszeparáltan a Microsoft. A Windows Live szolgáltatása ugyanis már rendelkezik bizonyos Facebook integrációval, így akár az is alkalmas lenne hasonló megosztás biztosítására. Így viszont a felhasználók nem érhetik el a Docs fiókjukból a SkyDrive profilban tárolt állományokat (ahova a webes Office ment), amely idővel duplikációhoz vezethet, s nem kis zavarhoz. Persze nem lehet kizárni, hogy idővel a Docs és a SkyDrive egyesíti majd erőit, de például az Office Live Workspace példájából kiindulva az sem elképzelhetetlen, hogy egyikük feleslegessé válik majd.

A Docs bármely hazai Facebook felhasználó számára kipróbálható, azonban tapasztalatunk szerint egyelőre csak megtekintésre alkalmas. A szerkesztéshez, illetve a fájlfeltöltéshez ugyanis várólista van, így ezen "privilégiumokat" nem kapjuk meg automatikusan.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.