Hirdetés
. Hirdetés

Februárban startol a Windows Azure

|

A Microsoft az év végére elkészül a Windows Azure platformjával, amelynek éles üzeme 2010. február elsején indulhat el. Az érkezése nemcsak a .NET fejlesztőknek lehet érdekes.

Hirdetés

A Windows Azure fejlesztői bejelentették: az év végére elkészülnek a Windows Azure platformmal, amelyről így 2009. december 31-ét követően kerülhet le a technológia előzetes (CTP) címkéje. Az éles üzem nem kezdődik el rögtön, mivel a redmondi szoftvercég egy hónap ingyenes tesztlehetőséget biztosít azoknak, akik érdeklődnek a cloud alapú "operációs rendszer" iránt. Ennek megfelelően a 2010. január elsején regisztrálók egy hónapig térítésmentesen megfigyelhetik, hogy mennyi kerülne számukra az Azure előfizetése, így a 2009. február elsején startoló szolgáltatást már ennek tudatában választhatják.

 

windows_azure.jpg


Habár a korábbi hírek arról szóltak, hogy a Windows Azure-t az idei Professional Developer Conference (PDC) rendezvény keretén belül leplezhetik le (körülbelül egy évvel a bemutatás után), a novemberi eseményre látogatók így sem maradnak hoppon. A Microsoft tájékoztatása szerint ugyanis a PDC-n az Azure több olyan képességét is bemutatják majd, amelyekről eddig nem hallhatott még a szakmai közönség sem.

Mire képes a Windows Azure?

A Windows Azure a Microsoft új, cloud computing operációs rendszere, amellyel a fejlesztők olyan alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyeket a redmondi cég szerverein tárolva és futtatva bárhonnan elérhetnek a felhasználóik, ahelyett hogy azt egy előre telepített, saját maguk által fenntartott szerveren tennék mindezt. Vagyis a vállalkozások költséghatékonyan hozhatnak létre maguknak internetalapú programokat, anélkül hogy drága szerverparkot kellene fenntartaniuk. A fejlesztőnek pedig csak az algoritmussal kell törődniük, a környezettel nem.

Az ősszel megjelenő Azure-on belül több alkalmazás bújik meg. A felhasználók saját maguk által készített alkalmazásokat futtathatnak (.NET Services), adatbázisokat kezelhetnek (SQL Services), valamint hatékonyabb csoportmunkát, és ügyfélkapcsolati menedzsmentet is kialakíthatnak (SharePoint Services, Dynamics CRM Services) a segítségével.

A Windows Azure képességeit jól demonstrálja, a svájci Microsoft által létrehozott deepzoom megoldás, amely mögött az Azure motorja dolgozik, s úgy nagyíthatunk a Matterhorn hegyei között, hogy szinte még a hópelyheket is látni lehet (a megtekintéshez Silverlight szükséges).

.Net, PHP és Java

A redmondi szoftvercég azonban nemcsak a .NET fejlesztőkkel számol, hiszen a napokban elkészült a Windows Azure Tools for Eclipse, amely PHP rutinok futtatását teszi lehetővé a cloud platform környezetén belül.  A párhuzamosan fejlesztett Windows Azure SDK for Java pedig értelemszerűen Java programok fejlesztőinek igyekszik vonzóvá tenni az Azure rendszerét. Érdekesség, hogy utóbbi már versenytársat is kapott, hiszen a Schakra a redmondi szoftvercéggel együttműködve egy másik Java eszközön is dolgozik. A .NET Services SDK for Java Developers segédeszközük a weboldaluk alapján ráadásul még idén novemberben megjelenhet. Vagyis minden jel szerint a Windows Azure megjelenésekor a cloud operációs rendszer nemcsak a .NET fejlesztőknek lehet érdekes hír.

Pár dollárért már elérhető

Korábban bejelentett információk alapján a Windows Azure havi előfizetési díjért vehető majd igénybe, programozása óránként 12 centbe fog kerülni, az adattárolásért 15 centet kell gigabájtokként fizetniük a cégeknek, míg minden tízezredik végrehajtott művelet után további 1 centet számol majd fel a szoftvercég. Az SQL Azure két változatban vehető majd igénybe. A Web Edition 9,99 dolláros, a Business Edition 99,99 dolláros havidíjért lesz elérhető. Míg a .NET Services esetében 0.15 centet számolnak majd fel minden 100 ezredik utasítás után. Mindegyik szolgáltatásnál ezen felül az adatforgalom 0,15 dollárba fog kerülni gigabájtonként.

 

 

azure_ar.jpg


Így egy olyan cégnek, mely a Windows Azure-t napi öt órát használja, 18 dollárt kell majd havonta fizetnie. S ha mondjuk közben 80 gigabájt forgalmat generál, az további 10 dollárt jelel majd, átlagosan 12,5 centtel számolva. Összességében 28 dollárét így a felhasználók hosztolt webes szolgáltatásokat vehetnek igénybe és adataikat a Microsoft szerverein tárolhatják.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.