Hirdetés
. Hirdetés

Félbillió dolláros kárt okoztak a szabadalomszédelgők

|

A Boston University kutatói szerint a szabadalmi pereken nyerészkedő kisvállalatok 1990 és 2010 között közel ötszáz milliárd dolláros vagyoni kárt okoztak a Szilíciumvölgy nagymenőinek.

Hirdetés

A Boston University szerdán közzétett tanulmánya szerint a valós üzleti tevékenységet nem végző, kizárólag különféle szabadalmak bejegyeztetésére szakosodott, és az azok vélt vagy valós megsértése kapcsán indított perekből tollasodó cégek az elmúlt húsz évben közel ötszáz milliárd dollárral károsították meg az Egyesült Államok informatikai vállalatait.

A szabadalomszédelgők persze csak ritkán tudnak komolyabb kártérítést kicsikarni a profi jogászcégek által képviselt nagyvállalatokból, mégis milliókat húznak ki a tulajdonosok zsebéből: a jogi csetepaték híre ugyanis meglehetősen rossz hatással van az alperesek részvényeinek tőzsdei értékére.

Az egyetem közgazdászai az 1990 és 2010 között szabadalomsértés miatt beperelt cégek részvényindexének alakulásából, a meghatározó piaci trendek és a véletlenszerű tőzsdei mozgások figyelembe vételével számították ki a tanulmányukban szereplő, szemrevaló összeget. Kutatásuk szerint egy átlagos bírósági eljárás nagyjából 122 millió dolláros bevételkiesést és 20,4 milliós tényleges veszteséget jelent a megvádolt félnek. Ráadásul a pénz jelentős része egyszerűen „elpárolog": a jóvátételvadász kicsik csak ritkán profitálnak a jogi csűrés-csavarásból.

A Boston University tanulmányának egyik legérdekesebb megállapítása, hogy a szabadalomszédelgők paradox módon maguk is hozzájárulnak az IT-szektor fejlődéséhez. Többségük saját kutatás-fejlesztési laboratóriumokat üzemeltet - persze csak azért, hogy új, jogi védettség alá vonható technológiákat jegyeztethessen be.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.