Hirdetés
. Hirdetés

Felfutóban az Android vírusok

|

Egy olyan kártevő jelent meg, amely a Google Android készülékeket képes megfertőzni.

Hirdetés

A mobilvírusok korántsem terjednek olyan számban, mint a PC-s társaik. Pedig az iPhone és az Android térhódítása kedvez annak, hogy a vírusírók - a Symbian mellett - kiszemeljék maguknak ezeket a platformokat, és olyan kártékony kódokat készítsenek, amelyek széles körben képesek terjedni. Ennek ellenére napjainkban leginkább azokról a rosszindulatú, elsősorban adatokat kiszivárogtató alkalmazásokról lehet hallani, amelyek egyes esetekben az Apple App Store valamint a Google Android Market weboldalain válnak letölthetővé.

 

 



Az eddigi talán legismertebb iPhone kompatibilis kártékony program az Ikee volt, amelyet egy fiatal ausztrál programozó hozott létre. A kód olyan feltört készülékeken terjedt, amelyeken az SSH-hoz tartozó alapértelmezett jelszót a felhasználó nem változtatta meg. Azonban ez a kártevő sem járult hozzá túlzottan nagy károkhoz. A nagy rivális, Android esetében eddig még ennél is visszafogottabb volt a vírushelyzet. A Kaspersky Lab azonban arról számolt be, hogy egy olyan trójai terjedésére lett figyelmes, amely az Android alapú készülékek megfertőzésére alkalmas.

A FakePlayer.A nevű trójai olyan üzenetek segítségével terjed, amelyek a felhasználót egy állítólagos médialejátszó alkalmazás telepítésére próbálják rávenni. Amennyiben a készülék tulajdonosa a szoftvert felinstallálja a telefonjára, akkor azzal együtt a trójai állományai is felkerülnek a készülékére. A kártevő célja, hogy emelt díjas SMS-üzeneteket küldjön anélkül, hogy ebből a felhasználó bármit is észrevenne. Ezzel igyekszik hozzájárulni a terjesztőinek pénzszerző akciójához.

"Az IDC szerint az Android alapú eszközök eladásai növekednek a leggyorsabb ütemben. Emiatt arra számítunk, hogy az ezt a platformot célzó kártékony programok számában hasonló emelkedés fog bekövetkezni" - mondta Denis Maslennikov, a Kaspersky Lab egyik kutatási vezetője. "A Kaspersky Lab jelenleg is dolgozik azon technológiák és megoldások fejlesztésén, amelyek képesek lesznek megvédeni ezt az operációs rendszert is. Terveink szerint a Kaspersky Mobile Security for Android szoftverünk 2011 elején fog piacra kerülni" - tette hozzá a szakember.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.