Hirdetés
. Hirdetés

Felgyorsítja az adatelemzést az IBM új algoritmusa

|

Egy új módszer segíthet, hogy gyorsabb időjárás-előrejelzések és pontosabb pénzügyi kockázatelemzések jelenjenek meg.

Hirdetés

A cég bejelentése szerint új algoritmust fejlesztettek ki az IBM kutatói, amellyel percek alatt elemezhetők terabájtos adatmennyiségek, így gyorsabban vizsgálhatók például az időjárási viszonyok vagy a villamosenergia-felhasználás. Az IBM zürichi laboratóriumában kifejlesztett matematikai algoritmus képes gyorsan rendezni, korrelálni és analizálni bármilyen milliós adathalmazban. Az ilyen feladatok eddig napokra vették igénybe a szuperszámítógépeket.

Costas Bekas, az IBM kutatója elmondta, hogy az algoritmus kevesebb mint ezer sorból áll csupán. Felhasználása jelentős fontosságú lesz ott, ahol felhasználási mintákat és trendeket kell szolgáltatni nagyon nagy mennyiségű adatból, például az automata érzékelők és adatgyűjtők adathalmaiból. (Nemrégiben számoltunk be az IBM Power7 platformról, amely különösen alkalmas ilyen nagy tömegű adatot valós feldolgozó rendszerek építésére.) Az algoritmus tehát kitűnően hasznosítható a mind több adatot szolgáltató áramfogyasztás-mérők, légszennyezettség- és vízszennyezettség-regiszterek adataihoz. Arra is alkalmas, hogy lebontsa a globális pénzpiaci adatokat, és megbecsülje az egyéni és kollektív kockázat mértékét.

Az IBM adatközpontjaiban tesztelték

Az algoritmus statisztikai és adatkalibrációs elemzési módszereket ötvöz, amelyekből modellt képez és közben rávilágít az adathalmazok közötti fel nem tárt összefüggésekre is. Az IBM két éve dolgozik ezen az algoritmuson, amely gyorsabb szoftverek készítését teszi lehetővé, így kevesebb energiafogyasztással oldhatnak meg adatelemzési feladatokat a cégek. A validációs kísérletek során 9TB adat elemzését sikerült mindössze 20 perc alatt lefuttatni. Ez hagyományos algoritmusokkal egy napig járatta volna csúcsterhelésen a Blue Gene/P szuperszámítógépet, ami nem csak időveszteséget, de sokszoros energiaszámlát is vont volna maga után.

A Top500.org szerint a Blue Gene/P a világ negyedik legerősebb számítógépe, 294 912 IBM Power processzormaggal, csúcsteljesítménye 1 petaflop.

Most, hogy az algoritmus bizonyított, átkerül az IBM Global Services-hez, hogy szolgáltatásokban és alkalmazásokban lássák kereskedelmi hasznát, például a SPSS statisztikai analízis szoftverben. Hogy más módon megosztja-e ügyfeleivel ezt a tudást az IBM, arról még nem adott ki információt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.