Hirdetés
. Hirdetés

Felgyorsult és remek újdonságokkal bővült a mobilos Firefox

|

A Mozilla átalakította a felületet, sötét móddal egészítette ki a böngészőt, és az adatbiztonságot is megerősítette. Az új böngészőmotor ráadásul a webhelyeket is gyorsabban hozza be.

Hirdetés

A Mozilla az utóbbi idők egyik legjelentősebb frissítését adta ki androidos Firefox böngészőjéhez. Az újdonságok egy része az asztali változatban már bemutatkozott: ilyen többek között a sötét mód, ami a mobilos változatban ezidáig nem állt rendelkezésre. Talán a legszembeszökőbb változás az, hogy a a címsort a képernyő aljára helyezte át Mozilla, mivel úgy ítélte meg, hogy ez jobban passzol az egyre méretesebb mobil-kijelzőkhöz. De ha szeretnénk, a címsávot természetesen a felület tetejére is áttehetjük.

Hirdetés

Szintén az asztali változatból került át az Enhanced Tracking Protection, amely a nyomkövetők ellen nyújt fokozott védelmet. Amikor először indítjuk el az új böngésző-változatot, a szoftver három védelmi szintet (Standard, Strict, Custom) kínál fel választásra. Az alapbeállítás a Standard, amely nem tiltja le a tartalomkövetést, így továbbra is látni fogjuk a webhelyen megjelenő hirdetéseket, viszont nem kell attól félnünk, hogy '"ujjlenyomatot" vesznek rólunk, vagyis olyan adatokat gyűjtenek be a mobilról, amelynek alapján be tudnak azonosítani. A szigorú védelmi szint kiválasztásával lényegében láthatatlanná válunk a böngészés során. Ugyancsak fontos adatvédelmi szolgáltatás az a beállítási lehetőség, hogy a Firefox mindig privát lapon nyissa meg a hivatkozásokat.

További újdonság a mobilos böngészőben a Collections szolgáltatás, amellyel a későbbi látogátások céljra elmenthetjük és csoportosíthatjuk a webhelyeket. Lényegében egy könyvjelzőkezelő funkcióról van szó, amit a Mozilla termékmenedzsere, Vesta Zare szerint azért hoztak létre, mert kézreállóbb, mint a hagyományos könyvjelzők.Felhasználóik többsége ugyanis csak a legfontosabb oldalakat szereti megkönyvjelzőzni, és az aktuális kereséseket (például ételrecepteket, utazási programokat) a "rövidtávú memóriába" helyezi, és végül eltéved a megnyitott lapok dzsungelébe. A gyakorlatban majd kiderül, hogy ezen segít-e az új eszköz.

Szintén fontos változás a külső bővítmények fokozott támogatása. Korábban is telepíthettünk kiegészítőket a Firefox for Androidhoz, de ezek többnyire nem voltak mobilos használatra optimalizálva. A Mozilla most ezen is változtatott. A kezdeti időkben csak nagyjából tíz optimalizált bővítményt fogunk látni, de ezek felülete valóban mobilkompatibilis, és a Mozilla garantálja, hogy együttműködnek az új motorral. Az új Firefox for Android ugyanis már a Mozilla GeckoView böngészőmotorján fut, amelynek számos előnye van: felhasználói szempontból talán a legfontosabb az, hogy a legtöbb webhelyet tíz százalékkal gyorsabban tölti be.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.