Hirdetés
. Hirdetés

Felhőbe kényszerített diákok

|

Az ingyen Windows és Office kora lejárt - legalábbis a CD-ről telepíthető változatoké. De a Tisztaszoftver Program nem halt meg, csak új alakot öltött.

Hirdetés

A Microsoft szemszögéből

Tegnap jelentette be a Microsoft Magyarország, hogy Digitális Oktatási Alapcsomag néven ingyen bocsátja a (köz)oktatásban tanulók számára a levelezéshez, csoportmunkához, intranetezéshez és videokonferenciák létrehozásához szükséges szoftvereket. Mindezt online felületen keresztül, vagyis a mintegy 2 millió általános és középiskolai diák, illetve egyetemi hallgató a kedvezményezettje a cég globális programja keretén belül kidolgozott, és a magyar kormánynak felajánlott kezdeményezésnek Ezek online igénybevételéhez az intézményeknek nincs szükségük saját szerverparkra, így az üzemeltetési és energiaköltségeket is megtakarítják. A beszerzési költségek ráadásul az államot sem terhelik: a szoftvercég magyar vállalata ugyanis a hazai gazdaság versenyképességébe való befektetésnek tekinti az 52 milliárdos felajánlást.

Microsoft Windows tisztaszoftver program

A bejelentett szolgáltatás magában foglalja az Office 365 csomag második szintjének minden elemét. A szolgáltatáscsomag tényleges működési környezetet biztosít, elemei közé tartozik az Exchange Online (nagyvállalati szintű hatékonyságot nyújtó levelezőrendszer) és a Sharepoint Online (tartalomtárolás és -menedzsment, például oktatási anyagok vagy egyéb dokumentumok megosztása, csoportmunka, kilépés a webre). A Digitális Oktatási Alapcsomag által kínált tanulási környezetet a diákok és hallgatók az iskolán kívülről, otthonról is elérhetik. Ennek köszönhetően a jövő nemzedéke már a tanulmányai során közvetlen tapasztalatot szerezhet arról, mit jelent a távoli munkavégzés, a coworking és a mobilitás egy olyan korban, ahol a felhő-alapú szolgáltatások alapvetően változtatják meg az emberek viszonyát a munkaidő, vagy a fizikai értelemben vett munkahely fogalmaihoz.

Az alapcsomag igénybevételére nem az érdeklődő intézményeknek kell jelentkezniük, a lehetőségről a Microsoft Magyarország szakemberei tájékoztatják majd a kedvezményezett oktatási, képzési helyeket – előreláthatólag még az új tanév kezdetéig bezárólag.

És a Windows?

Amint arról tavaly év végén írtunk, az Orbán-kormány költségcsökkentési okokból hirtelen felmondta a redmondi szoftveróriás hazai leányával évek óta fennálló megállapodást, melynek keretei között az oktatásban résztvevők ingyen (vagyis az adófizetők pénzéből) juthattak legális licencekhez. A Microsoft szoftverek tavalyelőtt 1,5 milliárd, tavaly 1,13 milliárd forintba kerültek az adófizetők számára, az elmúlt 12 évben pedig összesen 12 milliárd forintot költött erre az állam.

Februárban számoltunk be arról, hogy - akkor konkrétan még nem tisztázott - megállapodás született a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Microsoft között a Tisztaszoftver program folytatásáról. Ez öltött most alakot a héten, cloud formában; az azonban még mindig nem tisztázott, hogy maga az operációs rendszer hogyan lesz hozzáférhető a hallgatók és oktatóik számára. Míg ugyanis egy irodai alkalmazáscsomag, prezentációkészítő stb. futhat felhőből, addig az operációs rendszernek - legalább egy operációs rendszernek - muszáj jelen lennie a gépen.

Az vélhetően a Microsoft számára sem elfogadható helyzet, ha a diákok Linux vagy warez Windows alól csatlakoznának a felhőben kialakított Windows-os környezetbe...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.