Hirdetés
. Hirdetés

Felpörgetve

|

Hodosi Péterrel, a Ramiris Communications Kft. értékesítési és üzletfejlesztési menedzserével az üzleti, illetve végfelhasználói világ elvárásairól, valamint a Polycom piaci víziójáról beszélgettünk.

Hirdetés

A Polycom az igényekre reagálva a vezetői rendszerektől, a konferenciatermi megoldásokon át, a telefonig az elmúlt év folyamán teljessé tette HD-portfólióját.A videokonferencia iparág fejlődését mindinkább az üzleti felhasználók igényei határozzák meg - véli Hodosi Péter. A globalizálódó gazdaságban a pénzügyi vezetők, kockázati befektetők elvárásai egyre keményebbek. Az újonnan létrejövő üzleti modellekben ezért kulcsszerep jut a hatékony kommunikációnak. Az üzleti életben elmosódni látszanak a földrajzi határok; ma már szinte természetes, hogy több különböző országban dolgozó szakembernek kell együttműködnie, vagy éppen napi összeköttetésben lennie. Az IP-hálózat terjedésének, és a sávszélesség folyamatosan csökkenő árának köszönhetően a hagyományos telefon egyre kevésbé jelent valós alternatívát az effajta kapcsolattartásra.

A szervezetek számára nagy kihívás a pozíciómegőrző vagy azt javító eredmények elérése a növekvő piaci versenyben, amely ma már a helyi piacokat is elérte. Az előállítási költségek csökkentése egyre magasabb színvonalú munkaerőt igényel. Éppen ezért kritikus szemponttá vált, hogy a munkáltatók az alkalmazottaknak vonzó munkakörülményeket biztosítsanak, mivel a jól képzett humán erőforrásnak egyre több választási lehetősége van - a jövedelem most már nem az egyetlen szempont a döntés során, fontos például az egyéni életstílushoz illeszthető, rugalmas időbeosztással, kevesebb irodai kötöttséggel járó munkavégzés biztosítása.

Zöld út a kommunikációnak: megőrizni és fejlődni
A környezetvédelem is meghatározó szemponttá vált. A Föld lakosságának növekedésével egyre kevésbé képzelhető el, hogy mindenki utazással kapcsolódjon be az üzleti vérkeringésbe, illetve a kommunikációba, tehát a videokonferencia nagyon fontos alternatíva a nem prioritásos találkozások kiváltására - mutatott rá Hodosi Péter. Ez csak az egyik azok közül a hozzáadott értékek közül, amelyeket elsőre talán nehéz számszerűsíteni (ilyenek még az utazási idő/költség, stressz és kockázat csökkentése, egyéni időhatékonyság kialakítása, felesleges terheléstől való megkímélés stb.).

Az úgynevezett high performance workplace segít egyben tartani a magasan kvalifikált alkalmazotti gárdát: javítja a kommunikációt, növeli a reakcióképességet, gyors döntéshozatalt, illetve együttműködésen alapuló döntéseket tesz lehetővé, továbbá korlátozások nélkül szolgálja az összetett, állandóan változó munkafolyamatokból álló munkakörök betöltőit. Így nagyobb lehetőség van az egyéni fejlődésre, sikerélményre, harmóniára az állandó teljesítménykényszer mellett is, amely bizonyosan extra hozzáadott értéket termel a munkáltató számára. A Polycom válaszul e hatékonyságkeresésre a felhasználói igények szerinti fejlesztési stratégiát követi.

Azonnali videokonferencia
A kínálat alakulását nézve a gyártók két legfőbb fejlesztési irányát a high-end és a desktop megoldások adják. Előbbi csoportba tartoznak a telepresence jellegű termékek (a telepresence elnevezés általános, nem csak a Cisco produktumára használatos). Itt nem egyetlen eszközről van szó, hanem komplett, tökéletesen felhasználóbarát megoldásokról optimalizált környezettel, bútorokkal, kivetítőkkel, kamerákkal. A cél olyan érzetet kelteni a felhasználókban, mintha egy teremben ülnének a tárgyalópartnerrel.

Utóbbi területtel is sok gyártó foglalkozik, így a Polycom is, amely a fejlesztések során olyan vállalatokkal működik együtt, mint a Microsoft vagy az IBM. Az UCC (Unified Collaborative Communication) jegyében olyan összetett szoftveres megoldások születtek, amelyek egyesítik a felhasználói státusz információt (presence info - elérhető/foglalt/házon kívül), az azonnali üzenetküldést (instant messaging), a hang- és videokommunikációt egyetlen, lehetőleg egyszerű felületen. Ilyen például a Microsoft Office Communications Server (OCS) kliens programja, az Office Communicator (OC). Ezeknél az integrált kliensprogramoknál magasabb minőségű videokommunikációt tesz lehetővé a Polycom asztali számítógépekre szánt PVX szoftvere, amely szinte minden olyan funkciót tud, amelyeket a nagy rendszerek (H.264, 14 KHz-es hangkódolás, videó és prezentáció egyidejű küldése, szabványos AES titkosítás). Következésképpen üzleti célokra is megfelel, az olyan ingyenes szoftverekkel szemben, mint a Skype, amely saját fejlesztésű (azaz semmilyen más platformhoz nem integrálható), régebbi megoldásgenerációk minőségét idéző hang- és képkódolást használ - hangsúlyozta Hodosi Péter.

A Polycom egyik kiemelt UCC együttműködő partnere a Microsoft, a kapcsolat gyümölcseként több közös termék és integrált megoldás is született. Ilyen termékek a többféle kivitelben elérhető CX telefoncsalád, amely USB-n keresztül csatlakozik a PC-hez. A Microsoft OCS-alapú vállalati telefóniában a Polycom CX család tölti be a telefon (hang) periféria szerepet. UCC-megoldás például, hogy Microsoft OC kliensekkel bonyolított sokhelyszínes videokonferenciák esetén Polycom multipont kiszolgálók foghatják össze a kommunikációt, továbbá hagyományos Polycom videokonferencia rendszerek is résztvevők lehetnek, az OC kontaktlistán megjelenő státuszinformációval - fejtette ki Hodosi Péter.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.