Hirdetés
. Hirdetés

Feszty-körkép ? ahogyan még nem látta

|

A nemzeti romantika festészeti remeke a Microsoft technológiáknak köszönhetően az interneten is megtekinthető.

Hirdetés

A digitalizálás és az online közzététel során alkalmazott Microsoft Photosynth és Silverlight technológiák olyan részletgazdag bemutatást tesznek lehetővé, ami az Ópusztaszeri Nemzeti Tö

rténeti Emlékparkban tett látogatás méltó párjává emelheti a virtuális túrát - hangzott el az egykori körkép palota helyén álló Szépművészeti Múzeumban megrendezett sajtótájékoztatón.

A magyarok bejövetelét, az 1896-os millenniumi ünnepségek egyik legfőbb attrakcióját Feszty Árpád - több mint húsz alkotó- és munkatárs közreműködésével - három év alatt festette meg. A monumentális kép 120 méter hosszú, 15 méter magas, és egy elöl körbefutó, 11 méter széles terepinstalláció is tartozik hozzá.

A Városligetben aratott, óriási közönségsikerét a körkép az 1898-ban megrendezett londoni világkiállításon is megismételte. Csak 1909-ben szállították vissza Budapestre, ahol ideiglenesen egy faépületben helyezték el. Egy 1944-es bombatalálat következtében az alkotás kétharmada megsérült, illetve odaveszett. A fennmaradt részeket a Feszty család felszabdalva, fahengerekre tekerve adta át a Nemzeti Galériának. A magyarok bejövetele évtizedekkel később a honfoglalással kapcsolatos emlékeket bemutató, 1970-ben alapított, ópusztaszeri emlékparkba került. A körképet korabeli, üveglemezre rögzített diafelvételek alapján 1991 és 1995 között egy lengyel restaurátor csoport állította helyre.

Azóta négymillió látogató kereste fel a festménynek otthont adó Rotundát. Ezen a nyolcvanas években emelt épületen az emlékpark szeptember végén felújítási munkálatokat kezd, de az érdeklődők az interneten továbbra is elmélyedhetnek majd a remekmű részleteiben.

A Microsoft Magyarország szakemberei ugyanis 341, egyenként 350 megabájtos felvételt készítettek A magyarok bejöveteléről, majd a fájlokat a Microsoft Photosynth technológiájával egyetlen panorámaképpé fűzték. Ez a Microsoft Silverlight technológiájával készült webes felületen rendkívül látványos módon jeleníthető meg. A felhasználók szokványos széles sávú internetelérés mellett is szabadon, természetes módon navigálhatnak a rendkívül nagy felbontású képanyagban, de címkék alapján is kereshetnek a festmény jelenetei között. A Silverlight részét képező DeepZoom funkciónak köszönhetően az egérgomb görgetésével a legapróbb részletekig belenagyíthatnak a körkép felvételébe - így akár Feszty ecsetkezelésének technikáját is tanulmányozhatják.

A magyarok bejövetelének digitalizált változata jelenleg a Microsoft Photosynth szerverén látható ezen a linken - de az anyag napokon belül az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark weboldalára fog költözni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.