Hirdetés
. Hirdetés

Filmkölcsönző a YouTube-on

|

Az új üzleti modelleket kereső videómegosztó virtuális videokölcsönzőt nyitott, amelyben bármely tartalomszolgáltató hozzáférhetővé teheti videóit ? fizetős, bérleti konstrukcióban. A szolgáltatás egyelőre csak az USA-ban érhető el.

Hirdetés

A YouTube a múlt héten elindította YouTube Rentals névre keresztelt videokölcsönző szolgáltatásának bétaverzióját az USA-ban. A Google tulajdonában lévő videomegosztó kategóriájában messze a legnépszerűbb a felhasználók között, és világszerte a harmadik leglátogatottabb weboldal (comScore, 2009), ennek ellenére egyelőre nem tartozik a cég kirobbanóan nyereséges üzletágai közé; pusztán a hirdetések beépítése eddig nem hozott áttörést, így nem csoda, hogy új, máshol már bevált modellekkel kísérleteznek a YouTube-on. A videómegosztón sokáig kizárólag felhasználók által feltöltött amatőr tartalmak voltak elérhetők, ám a konkurencia (lásd Hulu) sikere azt mutatja, működőképes lehet az a modell, amelyben komplett tévéműsorokat (YouTube Shows), egész estés mozifilmeket (YouTube Movies) kínálnak a felhasználóknak ingyen vagy bérleti konstrukcióban.

Virtuális videokölcsönző

A YouTube Rentals lehetőséget biztosít a műsorkészítőknek, hogy tartalmaikat bérleti konstrukcióban közzétegyék a YouTube-on. A regisztrációt követően feltölthetik videóikat, meghatározhatják a bérleti díjat (0,99-19,99 dollárig) és időtartamot (1-7 napig). Egyelőre nem tudni, hogy ebből az összegből milyen arányban részesülnek a tartalomtulajdonosok, illetve a Google.

A felhasználók a YouTube Movies katalógusában vagy hagyományos módon, kereséssel találhatják meg a fizetős tartalmakat, amelyeket egy kis zöld ikon különböztet meg a hagyományos videóktól. A filmek megtekintéséhez YouTube-hozzáférés szükséges, a fizetés pedig a Google Checkouton keresztül történik. Az előzetes megtekintése után a felhasználó eldöntheti, ki szeretné-e venni a filmet a videomegosztó virtuális kölcsönzőjéből.


Egyelőre csak az USA-ban

A YouTube elsőként, kísérleti jelleggel a Sundance filmfesztivál repertoárjából kínál öt filmet (Children of Invention, Homewrecker, The Cove, Bass Ackwards, One Too Many Mornings) a Rentals-on január 31-ig, a fesztivál végéig. A szolgáltatás egyelőre csak az USA-ban érhető el, ezért a felhasználók egy része kritikával illette a YouTube-ot, amelynek szerintük nem szabadna egy országra korlátoznia a bérelhető videók elérhetőségét. Egyelőre arról sincs hír, hogy a tengerentúlon kívüli tartalomszolgáltatók mikor vehetik igénybe a szolgáltatást.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.