Hirdetés
. Hirdetés

Fizet a Google, ha megfigyelhet

|

A Screenwise program keretén belül már kezdésként 100 dollárt fizetnek annak, akinek minden online tevékenységét megfigyelheti a Google.

Hirdetés

Támadások kereszttűzébe került az elmúlt hetekben a Google a hamarosan frissülő adatvédelmi nyilatkozata miatt. Habár a keresőcég mindent megtesz azért, hogy meggyőze felhasználóit, az egyszerűsítés az internetezők érdekeit szolgálja, nincs Larry Page vállalatának egyszerű dolga. Az összegyűjtött adatok kombinálhatósága miatt sokan már orwelli állapotokat emlegetnek, amely ziccert például a nagy rivális, a Microsoft is kihasznált, mikor újsághirdetésben támadta az egyszerűsített adatvédelmi elveket.

 

 

Annak ellenére, hogy a Google valójában sokkal átláthatóbban kezeli az adatokat, sőt a felhasználóinak a teljes adatmegsemmisítést is biztosítja, amely téren a redmondi szoftvercégnek még van hova fejlődnie. Ettől függetlenül a Google sokkal több személyes információhoz férhet hozzá, így várható volt az, hogy lépésük vihart fog kavarni. Sőt ha végigvesszük, hogy pontosan mit tudhat rólunk a Google, akkor rémisztő kép rajzolódik ki, amely miatt hatalmas a felelősség a cégen, és csak bízhatunk abban, hogy ezen információkat valóban bizalmasan kezelik, nem élnek vissza azzal.

Mindeközben a Google egy érdekes akciót is elindított, amely vélhetően néhány adatvédelemmel foglalkozó szakembernél újra ki fogja csapni a biztosítékot. A Screenwise projekt keretén belül ugyanis optimális esetben egy 25 dollár értékű Amazon vásárlási utalványt ad az óriáscég azoknak, akik engedik, hogy a Google egy beépülő segítségével megfigyelje az internetezési szokásaikat a Google szolgáltatásokon belül. Ez a cég indoklása szerint termékfejlesztési célokat szolgál.

 



Az Ars Technica tudósítása alapján ezzel együtt egy külön, mondhatni zártkörűbb projekt is elindult, amely során csak a csatlakozásért 100 dollárt fizetnek, illetve minden megfigyelt hónap során 20 dollár üti a programban résztvevők markát. Ezért cserébe a Google egy speciális útválasztót telepít az érintett felhasználókhoz, akiknek minden internetes cselekedetét rögzítik anonim módon. S az így gyűjtött adatokat külső félnek is kiadhatják. S hogy mekkora az érdeklődés a program iránt? Az első 2500 hely már el is kelt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.