Hirdetés
. Hirdetés

Fizethet a RIM

|

Szegény gyártót még az ág is húzza. A komoly pénzügyi nehézségekkel küzdő, hatalmas leépítéseket végrehajtó RIM szabadalmat sértett, és 147,2 millió dolláros kártérítést kell fizetnie az Mformation Technologiesnek.

Hirdetés

Az illetékes kaliforniai bíróság 147,2 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a BlackBerry eszközöket gyártó Research in Motiont (RIM). A kanadai cégnek az Mformation Technologies szabadalmainak megsértése miatt kell fizetnie.

Az Mformation szerint a RIM a BlackBerry Enterprise Server szoftverekben több általuk bejegyzett, a mobil eszközök távfelügyeletével kapcsolatos szabadalmat megsértett. A bíróság helyt adott a cég követelésének és eladott eszközönként nyolc dolláros jogdíj megfizetésére kötelezte a RIM-et. A gyártó eddig 18,4 millió darabot adott el a BlackBerry Enterprise Servert használó készülékeiből, így összesen 147,2 millió dollárt kell letennie.

A BlackBerry gyártója vasárnap kiadott sajtóközleményében csalódottan konstatálta a bíróság döntését. „A RIM hosszú éveken keresztül keményen dolgozott azért, hogy saját erejéből kifejlessze az élvonalbeli BlackBerry technológiát, és kiépítse iparágvezető szellemi tulajdon portfólióját. A RIM szerint az Mformation kérdéses szabadalmai érvénytelenek” - írták a vállalat illetékesei.

A cég megvárja, amíg a bíróság a maradék jogi kérdéseket is tisztázza, és azután dönt arról, hogy fellebbezik-e az ítélet ellen.

Rakesh Kushwaha, az Mformation alapítója és technológiai vezetője szintén közleményben reagált az ítéletre. Véleménye szerint a cége által bejegyzett szabadalmaik egytől-egyig jogszerűek és érvényesek. „Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy korai, eszközhasználattal kapcsolatos fejlesztéseink szigorú jogi értékelésen menjenek keresztül, mielőtt az Egyesült Államokban és külföldön szabadalmi védettséget kértünk” - írta.

A Bloomberg riportja szerint valószínű, hogy a RIM-nek a bírósági ítéletet követően értékesítésre kerülő, a BlackBerry Enterprise Server szoftvert használó eszközök után is kártérítést kell majd fizetnie. Az ítélet komoly terhet ró a cégre: a RIM az idei év első negyedében 518 millió dolláros veszteséget termelt, és jelentős, közel ötezer dolgozó elbocsátásával járó szervezeti átalakítást kell végrehajtania, hogy elkerülje a csődöt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.