Hirdetés
. Hirdetés

Focisok biztonságát kutatja az Intel

|

Az Intel együttműködésbe kezdett néhány iparági szakértő céggel, hogy javítson az amerikai futball sisakok biztonságán. Legújabb ötletük nyomán Atom processzorokra alapuló mérőrendszereket építenek a sisakokba, hogy azok valós idejű adatokat szolgáltathassanak az egészségügyi személyzet számára arról, hogy épp milyen hatások érték a játékosokat.

Hirdetés

A világ legnagyobb lapkagyártója az amerikai fociban ismert Riddell sportszergyártóval és jó néhány egyetemi kutatóval működött együtt, köztük Észak-Colorado egyetemével is egy olyan szimulációs szoftveren, mely a biztonságosabb sisakok tervezéséhez nyújt segítséget.

 

A szimulációk maguk egy fürtnyi Xeon processzoros számítógépen futnak és egyrészt a partner egyetemek felállította számítógépes modellen, másrészt a helyszínen gyűjtött adatokon alapulnak. Ezeket a sisakba épített Riddell Head Impact Telemetry System (HITS) biztosítja. A szimulációk segítenek az agysérülés kritériumainak pontosabb feltérképezésében, hogy a jövőben az orvosok már a pályán, a tünetek jelentkezése előtt felismerhessék a bajt.

Az Intel tervei szerint a jövő mérősisakjaiban Atom processzorok teljesíthetnek szolgálatot és vezeték nélküli összeköttetésen, valós időben szolgáltathatnak adatokat a fejet ért hatásokról és a sérülés kockázatairól. A projekt időkereteit nem ismertette a cég.

A Mayo Clinic és az Intel együttműködése hivatott felgyorsítani az orvosi szkennelést (például CT) illetve annak kiértékelését MIC (Many Integrated Core) szuperszámítógép processzoraival. A lapkák másodpercenként trilliónyi műveletet képesek elvégezni, használhatók tudományos kutatásban, felfedezésekben és klímamodellezésben. Az Intel szerint a MIC támogatásával a koponya CT üteme 18-szorosára gyorsítható. A cég első MIC processzora a Knights Corner néven jelenik meg és 22 nanométeres csíkszélességgel készül majd.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.