Hirdetés
. Hirdetés

Folytatódik a Fidesz-MSZP hackercsata

|

Pár napja a két legnagyobb hazai politikai párt kampányháborújában is megjelentek a "hacker", "adatlopás", "illetéktelen behatolás" fogalmai: az idei lett az első olyan magyarországi választási kampány, melynek egyik jelentős harctere a számítástechnika és az internet.

Hirdetés

A csata a múlt héten kezdődött, amikor az erősen jobboldali Magyar Nemzet vitriolos hangnemben tudósított az MSZP ismert politikusának, Hiller Istvánnak kampányáról. A cikkben olyan, a politikus arcképével ellátott szóróanyagokat (plakátokat, matricákat és kisebb ajándéktárgyakat) mutattak be, melyek akkor még egyáltalán nem voltak publikusak.

Hiller hétfőn egy különleges sajtótájékoztatón reagált a megjelentekre. Kijelentette: bizonyítékuk van arra, hogy a Fidesz számítógépéről február 3-án behatoltak az MSZP (illetve a párt marketing anyagaiért felelős cég, a Relatív Kft.) szerverére, ahonnan illegális módszerekkel több politikussal kapcsolatban is letöltöttek anyagokat - innen származtak a napilapban közölt képek is. A bejelentést az érintett webszerver logjával bizonyították, ahol valóban szerepelt egy Fideszes gép neve és ip-címe.

A Fidesz erre úgy reagált, hogy semmi jogszerűtlent nem követtek el: csupán nyilvános internetes fórumokban fellelhető adatokkal ("mszp" felhasználónévvel és "pirosvirag" jelszóval) jutottak be az érintett gépre. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője ráadásul támadással válaszolt az őket ért vádakra: Szerinte pont az MSZP az, aki folyamatosan hackertámadásokkal próbálja megbénítani a www.fidesz.hu szerverét, valamint illegálisan letöltött anyagokkal okoz kellemetlenséget a pártnak.

A webes kampánypingpong következő ütését Nyakó István, az MSZP szóvivője követte el, aki gyorsan reagált a Fideszes vádakra. Szerinte Révész Máriusz közleménye csupán egy politikai szélhámosságot elfedő, arcátlan visszavágás.

Az ügyben már rendőrségi feljelentét is született, egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz a II. kerületi Rendőrkapitányság. A feljelentő az MSZP kampány-anyagait készítő cég, a vád pedig illetéktelen behatolás és adatletöltés.

Szó van arról is, hogy egy másik ügy is kapcsolódhat az adatlopáshoz, egy héttel az ügy előtt ugyanis egy betörés során egy olyan számítógép is eltűnt, mely tartalmazta az MSZP-s szerverek belépési információit. Ugyan hivatalosan még nem kötötték össze a két ügyet, de a hírforrások ezt is lehetőségként említik meg.

Hiller szerint 17 MSZP politikus adatait töltötték le, saját magán kívül például Lendvai Ildikó frakcióvezetővel, és Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel kapcsolatos dokumentumok is eltűntek - eddig összesen 2912 dokumentumról tudnak.

A csatározás tehát folytatódik, mindkét párt egymást vádolja, a vádakra újabb ellenvádak születnek, és így tovább. Pedig lassan ideje lenne, ha saját magukkal, a programjaikkal (és főként a választóikkal) foglalkoznának egymás macerálása helyett...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.