Hirdetés
. Hirdetés

Folytatódik az Apple kanosszajárása Kínában

|

Az Apple ügyvédei szerdán hatórás maratoni tárgyalás keretében próbálták bebizonyítani, hogy a cég jogosult az iPad márkanév használatára. A felperes Proview szeretné betiltatni a tablet kínai forgalmazását.

Hirdetés

Hosszadalmas jogi csatározásba bonyolódott az Apple Kínában. A több mint egy éve tartó per elsődleges tétje, hogy használhatják-e az iPad márkanevet Kínában; de az sem elképzelhetetlen, hogy a helyi hatóságok végül a tablet forgalmazását is betiltják. A balhét egy kínai monitorgyártó, a Proview robbantotta ki: a cég azt állítja, övé a márkanév használatának joga.

A párbaj legújabb csörtéjére szerdán, Guandong tartomány fellebbviteli bíróságán került sor, miután az Apple fellebbezést nyújtott be egy decemberi döntés kapcsán, amelyben az illetékes szervek elutasították a márkanévvel kapcsolatos követeléseiket. A cég azt állítja, hogy 2009-ben megvásárolta a márkanevet a Proview-tól - a kínai vállalat ezzel szemben azt mondja, a jogokat hivatalosan sosem adták át. A helyi erők különféle keresetekkel és panaszokkal ostromolják a kormányt, szeretnék elérni a táblagép forgalmazásának betiltását.

Ha a bíróság elutasítja az Apple fellebbezését, valószínű, hogy el is érik ezt a céljukat – legalábbis erre utal, hogy a kínai kereskedelmi felügyelet nagy lendülettel vetette rá magát az ügyre. Az iPad betiltásának lehetőségét az illetékes sanghaji bíróság is vizsgálja.

A szerdai tárgyaláson maratoni szóváltás robbant ki az Apple és a Proview ügyvédei között; az ülés több mint hat órán át tartott. Az Apple ügyvédei szerint e-mailekkel bizonyítható, hogy Proview menedzsmentje tudott arról, hogy túladtak a márkanéven, ráadásul tisztességtelen dolog lenne az azt híressé tevő Apple-t büntetni.

„Az iPad név a táblagépek szinonímájá vált. Az emberek nem azt mondják, megyek és veszek magamnak egy, az Apple által gyártott, iPad márkájú táblagépet, hanem azt, hogy megyek és veszek egy iPadet” - érvelt Shi Yusheng, a cég jogi képviselője.

Érvelése nem hatotta meg a Proview jogászait. Szerintük az Apple saját népszerűségét felhasználva szeretné megúszni a védjegylopást; az iPad-védjegyet jog szerint sosem adták át, hiszen a kaliforniai gyártó képviselői nem az anyavállalattal, hanem annak tajvani leányvállalatával szerződtek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.