Hirdetés
. Hirdetés

Főzzön az ingyenes Chef Watson programmal!

|

Az ingyenes alkalmazás, amelyet az IBM a Bon Appétit receptportállal közösen fejlesztett, a kognitív rendszer kreativitásával fűszerezi az otthoni és a profi szakácsok konyháját.

Hirdetés

Watson, az IBM kognitív rendszere a Bon Appétit adatbázisában található, több mint 10 ezer ételreceptet elemezve megtanulta, hogy az alapanyagokat az emberek miként alkalmazzák az egyes ételekben és nemzeti konyhákban. Ennek alapján a mesterségesintelligencia-technológiákra épülő Chef Watson alkalmazás a megszokottól eltérő ízkombinációkkal tudja inspirálni a séfeket, és az otthoni, mindennapos ételkészítést is új, kreatív ötletekkel segít színesebbé tenni.

A receptek elemzését az IBM Watson az ételek kémiájáról, az emberi ízlésről szóló tudásával, valamint a tesztidőszakban részt vevő felhasználók tapasztalataival is gazdagította. Az alkalmazás például arra is képes, hogy az általa meghatározott alapanyag-kombinációk közül kizárja azokat, amelyek ételallergia vagy -érzékenység miatt az adott felhasználó számára nem kívánatosak vagy veszélyesek lehetnek. Segítségével így azok is változatosabban főzhetnek, akiknek speciális étrendet kell követniük.

Egyetlen alapanyag megadásával is elindulhatnak a kísérletező kedvű felhasználók az új ízvilágok felfedezése felé, Chef Watson nyomban három újabb, megítélése szerint a kezdőhöz illő összetevőt javasol. Az ízinspiráción keresztül azután ételjavaslatokat tesz az alkalmazás, melléjük rendelve a hozzávalók mennyiségét, az elkészítés és a tálalás módját is. Mindez persze egyfajta kiindulópont a szakács számára, aki az összeállított receptet személyre szabhatja és megoszthatja ismerőseivel.

Miután a tesztverziót több ezer hobbiszakács kóstolgatta, a visszajelzések alapján nemcsak Chef Watson tudása, hanem az alkalmazás funkciói is bővültek. A program többek között segít megválaszolni, hogy miként készíthetők ízletes fogások a fő összetevő kihagyásával vagy helyettesítésével, miként csökkenthető az élelmiszer-pazarlás, a kidobott étel menyisége, hogyan használhatók fel a helyi vagy szezonális alapanyagok a fenntarthatóság jegyében, és miként nevelhetők a gyerekek egészséges életmódra, hogyan serkenthető kreativitásuk a főzésen keresztül.

Az IBM Chef Watson és a Bon Appétit ingyenes webalkalmazása a www.ibmchefwatson.com címen érhető el. A kognitív konyhafőnök egyébként hamarosan Budapesten is bemutatkozik. Május 30-31-én fővárosunk látja vendégül az IBM BusinessConnect regionális konferencia résztvevőit, és az esemény főszakácsa Chef Watson lesz.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.