Hirdetés
. Hirdetés

Fraunhofer: áttörés a mobil tévézésben

|

A Fraunhofer kutatóintézet a Mobile World Congress alkalmával demonstrálta a HD-filmek átvitelét az LTE- és SVC-technológiák ötvözésével.

Hirdetés

Az új telekommunikációs szabvány, az LTE (Long Term Evolution) forradalmasítani fogja a mobilinternetet, lehetővé téve, hogy mobileszközökön is nagy mennyiségű adat legyen forgalmazható. A mobil videózást elősegítendő a Fraunhofer berlini kutatólaboratóriuma az SVC-technológia LTE-re ültetésével elérte, hogy a HD-filmek megfelelő formátumban és valós időben álljanak a mobiltelefonok és netbookok rendelkezésére. A szakértők Barcelonában, a Mobile World Congress alkalmával (Hall 2, Booth E41) tartanak élő bemutatót.

A jelenleg elterjedt 3G-s mobilhálózatok és a HSDPA együtt sem képes olyan stabil és megbízható, ugyanakkor nagy sávszélességű internet-összeköttetést biztosítani, mint amit a hagyományos, kábelen érkező megoldásoktól megszokhattunk. A hálózaton folyamatosan változik a rendelkezésre álló sávszélesség, amit nagyban befolyásol az éppen csatlakozott felhasználók száma, a mobileszköz földrajzi pozíciója és az adótorony kapacitása. Különösen az olyan sávszélesség-igényes alkalmazások során gyakori a szakadás, mint a videostreaming.

A sokak által a közeljövő telekommunikációs szabványának tekintett LTE a Fraunhofer szerint is mindent megváltoztat. Kapacitása nagyobb, mint az UMTS-rendszeré és a kábeles interneteléréssel összevethető letöltési sebességek érhetők el rajta. Nem csak e-mailre vagy internetre használható, leginkább a videolejátszás és mobil tévé kapcsán terjeszti ki eddigi lehetőségeinket.

Az átvitel technológiája adott, de ez még nem minden. A Fraunhofer olyan valós idejű videokódoló technológiával állt elő, amely az LTE-rendszerbe bedolgozva bármilyen hálózati helyzethez adaptálható, skálázható videofolyamot állít elő. A Multicore SVC Real-Time Encoder több rétegben tartalmazza a teljes, nagy felbontású mozgóképet. Az alapréteg a videó standard minőségű változatát tartalmazza, amely rossz adatátviteli viszonyok esetén is képes áttöltődni a vevő eszközre. Emellett néhány minőségjavító SVC-bitfolyam is kerül az alapréteg mellé, egyazon kódoló menetben. A skálázható mozgóképfolyam részbeni továbbítással és dekódolással könnyen adaptálható a rendelkezésre álló sávszélességhez és a céleszközön megkívánt formátumhoz. Az LTE révén jobb hibavédelemmel egészíthető ki az átvitel. Az LTE-re ültetett SVC-rendszer révén bármikor megbízhatóan dekódolható a videó alap változata, jó hálózati viszonyok között pedig sor kerülhet a kiegészítő rétegek forgalmazására is a prémium mozgókép-minőség érdekében.

A Fraunhofer Institute for Telecommunications kommunikációs rétegek között átnyúló "SVC over LTE" technológiája az első, amely képes folyamatos, adaptív mozgóképátvitelre zavaró hibák nélkül. A jelenlegi bélyegkép méretű mobilvideók hamarosan a múlté lesznek az LTE-hálózatok elterjedésével.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.