Hirdetés
. Hirdetés

Megjelent a magyar Vista SP2, töltse le tőlünk!

|

A Microsoft elérhetővé tette a Vista és a Windows Server 2008 SP2 magyar lokalizációt tartalmazó verzióját. Nézzük, hogy mit rejtettek el benne!

Hirdetés

Az azonos kódbázis miatt a Microsoft egy csomagban tette elérhetővé a Windows Vista és a Windows Server 2008 második szervizcsomagját (utóbbi megjelenésekor már tartalmazta az SP1-t), amelyet immár magyar nyelven is elérhetnek a felhasználók a szoftvercég letöltő-központján keresztül.

 

vistaultsp2.jpg


Fontos, hogy a mostani szervizcsomagtól ne várjunk eget rengő újításokat, mint amit anno az XP SP2, vagy a Vista SP1 hozott.  A kiadott szervizcsomag nagy vonalakban természetesen tartalmaz minden olyan frissítést, amelyet a Microsoft a Vista első szervizcsomagja után közzétett. Valamint ellátták az új hardvereszközök és hardverszabványok (ICCD/CCID smartcard például) támogatásával és alkalmazás kompatibilitási javításokkal is.

Közös újdonságok


A Vista és a Windows Server 2008 a szokásos foltozáson felül megkapta a Windows Search 4.0-ás verzióját, amely a korábbiaknál gyorsabb indexelést és keresési pontosságot biztosít. A megújult beépített kereső ezen túl támogatja már az EFS titkosított fájlrendszereket, kevésbé terheli az Exchange indexelését, az indexadatbázisok segítségével gyorsabb gépek közötti keresést kínál, és új csoportházirend beállításokat is kapott. Továbbá a szervizcsomag mindkét operációs rendszert felkészíti a legújabb VIA Technologies által gyártott 64 bites processzorok támogatására. Új energiagazdálkodási elemeivel pedig akár 10 százalékkal csökkenthető a rendszerek áramfogyasztása, amit akár a csoportházirenden belül is kezelhetünk.

Javítottak még a Vista SP1-ben debütáló exFAT fájlrendszeren is, amely fejletebb fájlszinkront kapott, és akár különböző időzónák esetén is fennakadások nélkül működik. Mindkét operációs rendszernél növelték az egyszerű fájlmegosztást biztosító WebDAV protokoll hitelesítési lehetőségeinek a számát, így a Microsoft Office felhasználói nagyobb rugalmasságot élvezhetnek, amikor a WebDAV-átirányító használatával hitelesítenek egyéni alkalmazásokat. Valamint a szervizcsomag immár lehetségessé teszi az adatok írását Blu-Ray lemezes adathordozókra is.

Továbbá a második szervizcsomaggal a két rendszer immár képes a nem kompatibilis illesztőprogramok észlelésére, és ilyen esetben a szervizcsomag telepítésének letiltására vagy a felhasználók figyelmeztetésére az esetleg elérhetetlenné váló funkciók miatt. Jobb hibakezelést is kapott, ami miatt a hibaüzenetek során már több információt oszt meg a rendszer ott, ahol az lehetséges.

Bluetooth 2.1 és Hyper-V


A Vista esetében debütál a Windows Vista Feature Pack for Wireless technológia, amely támogatja a Bluetooth legfrissebb, 2.1-es specifikációját, és tartalmazza a Windows Connect Now (WCN) Wi-Fi konfigurációt is. Ráadásul ezen belül fejlesztették vezeték-nélküli kapcsolatok hatékonyságát az alvó üzemmódból való visszatérés során. Javították a Media Centert a TV-műsorok tartalomvédelme terén és a Windows Media Player alkalmazást. Valamint a második szervizcsomag a teljesítmény és a használhatóság növelése érdekében tartalmazza az RSS-hírcsatornák oldalsávjának frissítéseit is.

A Windows Server 2008 e mellett immár teljesen integrált Hyper-V támogatást kapott, így már teljesen integrált szolgáltatásaként biztosítja a virtualizációs környezetet. Windows Server 2008 Standard rendszer esetén egy ingyenes példányt, Windows Server 2008 Enterprise rendszer esetén négy ingyenes példányt tartalmaz. Windows Server 2008 Datacenter rendszer esetén pedig korlátlan számú ingyenes példányt kínál. A fejlesztők ezen túl figyeltek immár a terminál-kiszolgálók licenc kulcsainál a korrekt visszafelé kompatibilitás megteremtésére is. A Windows Server 2008 rendszerben ugyanis a licenckulcsok hossza 512 bájtról 2048 bájtra változott, aminek következtében a terminál kiszolgáló régebbi verzióit használó ügyfelek nem működtek. A második szervizcsomag lehetővé teszi így a Citrix alkalmazások régi licenckulcsainak használatát a Windows Server 2008 Terminal Server rendszerrel.

SP1 szükséges!


A Windows Vista első szervizcsomagja (SP1) előfeltétele a Windows Vista SP2 csomag telepítésének.  Vagyis aki a Windows Update web-helyet vagy a Windows Vista Automatikus frissítés funkcióját használja, annak csak az SP1 csomag telepítése után jelenik meg az SP2 csomag telepítésének lehetősége. Fontos még tudni, hogy a telepítési folyamat akár egy óráig vagy tovább is eltarthat, így hordozható számítógép esetén érdemes a tápkábelt az elektromos hálózathoz csatlakoztatni, nehogy megszakadjon a rendszer frissítése. Valamint aki korábban telepítette az SP2 valamelyik előzetes tesztverzióját, annak a végleges verzió telepítésének megkezdése előtt mindenképpen törölnie kell a korábbi kiadást.

A szervizcsomagot magyar nyelven a következő linkeken lehet elérni:

- Windows Server 2008 + Windows Vista SP2 x86 - 475,5 MB
- Windows Server 2008 + Windows Vista SP2 x64 - 745,2 MB
- Windows Server 2008 + Windows Vista SP2 ISO - 1695 MB

Ha valaki most valamilyen oknál fogva kihagyná a telepítést, akkor is érdemes arra számítanunk, hogy az idővel kopogtatni fog gépünkön. A Microsoft tájékoztatása szerint ugyanis hamarosan az automatikus frissítésen keresztül is érkezik majd a Vista SP2. Azon vállalkozásoknak pedig, akik késleltetni szeretnék a szervizcsomag telepítését a redmondi szoftvercég a Windows Service Pack Blocker Tool Kit használatát ajánlja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.