Hirdetés
. Hirdetés

FTTx mindenhol - optikán, rezes közegen vagy vezeték nélkül?

|

A hozzáférési hálózati infrastruktúra manapság még mindig összetett döntési folyamat egy szolgáltatói hálózat tulajdonosa vagy üzemeltetője számára, hogy mikor, hol és melyik megoldást válassza a lehető legideálisabb beruházás megtérülés mellett, gondolva a jövőre is, hogy az adott technológia fejleszthető legyen hosszú távon.

Hirdetés

A kérdés összetett és nem is egységesen válaszol rá a piac sem hazánkban, sem a világ-, és ezen belül Európa sem. Hazánkban pár éve óriási áttörést jelentett, amikor az ország legnagyobb inkumbens szolgáltatója gondolt egy nagyot és 5 éves fejlesztési program keretében közel 800 ezer háztartást terveztek elérni FTTH topológia mentén, azon belül is GPON technológiát használva. Mindenki azt gondolta, hogy itt az idő, hiszen az optikai kábel ára elérte a rézkábel árát, sőt ez a trend és olló tovább nyílik majd és egyértelműen az optikai szál lesz a meghatározó a jövőben egészen az előfizető lakásáig. De mellette azt a tényt már nem tekintette senki áttörésnek, hogy a DOCSIS kábelhálózatukat is bővítették ennek kb. fele mértékben és közel 400 ezer új DOCSIS 3.0 szabvánnyal és megnövelt sávszélességgel rendelkező előfizetőt tudhatott magáénak.

Hirdetés

De azok a régebben kábel TV szolgáltatóként funkcionált cégek, melyek az internet és telefónia előretörésével immáron hagyományos vezetékes távközlési szolgáltatóknak (MSO) tekinthetők, ugyanezt a tendenciát követik. Ez azt jelenti, hogy az egyik nagy szolgáltató cég ugyanígy és megalkuvás nélkül elindult az FTTH megoldás felé annyi különbséggel, hogy a régi hagyományos RF TV fejállomási jelet is a GPON technológián keresztül szolgálja ki és juttatja el a háztartásokba, míg e piac másik legnagyobb szolgáltatója pedig megmarad a DOCSIS 3.0 technológia mentén, ha sávszélességről van szó és itt látja még a közeljövő lehetőségeit (pl. DOCSIS 3.1).
Azt fontos kiemelni, hogy maga a passzív hálózat optikán egyre olcsóbb a rézhálózattal szemben, de az aktív berendezés és az ügyfélnél elhelyezett terminál vagy modem jelenleg még sokkal drágább.

Meddig menjen el az optikai szál és mikor maradjunk a rézkábel mellett?

Pár hete, pontosabban április 9-én volt egy izgalmas Kábel Konvergencia Konferencia (KKK) Budapesten, ahol 6 nagy hazai szolgáltató szakmai vezetőinek tették fel a hasonló jellegű kérdéseket, vagyis mikor gondolják azt, hogy az optikai szálak átveszik a rézkábelek felett az „uralmat” a hálózataiban. A válaszok nagyon szerteágazóak voltak onnan kezdve, hogy már most, azonnal az optikai szál a lakásig történő eljuttatása a legjobb megoldás és Ők már csak ezt támogatják, de voltak, akik az elkövetkező 3-5 évben még nem szeretnének ebben gondolkodni és kitartanak a rezes hálózatok, illetve a réz- és optikai szakaszok közös használata mentén.

 

Egyben mindenki egyetértett és a Nemzetközi Infokommunikációs Stratégia célkitűzései alapján is mindenhol az várható, hogy ha nem is jutnak el a háztartásokig az optikai szállal, gyakorlatilag csak az előfizetőt elérő utolsó néhány száz méteren utazhatnak az adatok a jövőben rézkábelek segítségével, a fennmaradó út jelentős részét fényvezető szálon kell megtenni, mert csak ezzel tudják garantálni a min. 30Mbps hozzáférési adatsebességet minden lakásba.
Mivel a felhasználói igények eddig is rohamosan nőttek, és leginkább a videó átviteli jellegű szolgáltatások szakítják ki a legtöbb sávszélességet (mint pl. az IPTV, a Video-On-Demand, vagy akár a sok HD csatornák), a fejlesztések iránya eddig is az volt, hogy minél közelebb vigyék az előfizetőhöz az üvegszálas szakasz végét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.