Hirdetés
. Hirdetés

Google: a Facebook és az Apple az internet szabadságát fenyegetik

|

Sergey Brin, a Google társalapítója szerint az internet szabadságának legfőbb ellenségei: az állampolgárokat megfigyelni és korlátozni próbáló kormányok - meg persze a nagy rivális Facebook és Apple, amelyek ellenőrizhetetlenül működő "zárt kereteket" alakítottak ki a hálón.

Hirdetés

Larry Page és Sergey Brin
Larry Page és Sergey Brin

Sergey Brin, a Google egyik alapítója a The Guradiannak adott interjújában kijelentette: véleménye szerint három fő tényező – a Facebook, az Apple és az állampolgáraik szólás-, illetve véleményszabadságát korlátozni igyekvő, a felhasználókat lehallgatni, megfigyelni próbáló kormányok – fenyegeti leginkább a szabad internetet.

A Google nem először támadt neki legnagyobb piaci konkurenseinek. 2011 szeptemberében a cég egyik prominense azt nyilatkozta, hogy a Facebook az elmúlt években „zárt kertté” – a felhasználók adatai felett teljes ellenőrzést biztosító, saját fejlesztésű szoftverekre épülő, átláthatatlan és átvilágíthatatlan platformmá – vált.

Brin a brit lapnak adott vasárnapi interjújában még tovább ment; véleménye szerint a felhasználók hozzáférésének és kommunikációjának felügyeletére törekvő kormányok, a „kalózokra” vadászó szórakoztatóipar és az olyan zárt kertek, mint a Facebook vagy az Apple alkalmazás-ökoszisztémája veszélyes, az internet szabadságát fenyegető kombinációt alkotnak.

A Google-alapító szerint a legnagyobb fenyegetést az olyan országok jelentik, mint Kína, Szaúd-Arábia és Irán; de a Facebook és az Apple a felhasználókhoz való szabad hozzáférést korlátozó zárt platformjainak terjeszkedése is könnyen az innováció elfojtásához és az internet balkanizálódásához vezethet. „Sok a vesztenivalónk” – összegezte Brin.

Brin szerint ő és Larry Page sohasem tudták volna létrehozni a Google-t, ha a Facebook jelent volna meg előbb a weben. A keresőmotorok működtetésének alapfeltétele a nyílt internet: a túl szigorú szabályozás amellett, hogy végletesen zárttá teszi a webet, a fejlesztéseket is nagymértékben korlátozza - hangsúlyozta a Google-vezető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.