Hirdetés
. Hirdetés

Google: JPEG helyett WebP

|

A JPEG-hez képest az új formátummal átlagban 39 százalékkal csökkenthető a képek mérete.

Hirdetés

"A ma használatos elterjedt képformátumok több mint egy évtizede vannak érvényben, és olyan technológiákon alapulnak, amelyek felett már eljárt az idő. A Google néhány mérnöke ezért úgy döntött, hogy egy olyan új képformátumot alkot, amely a JPEG-nél hatékonyabb kódolást, ezáltal gyorsabb betöltődést biztosít, a kép felbontásának és minőségének a megőrzése mellett. Ennek az erőfeszítésnek a jegyében készült el a képek méretét szignifikánsan csökkentő WebP, amelynek már kipróbálható a technológia előzetese" - írta Richard Rabbat, a Google termékmenedzsere a Chromium hivatalos blogján.

 

 



A Google elmondása alapján napjainkban a web forgalmának 65 százalékát a képek és a fotók átvitele teszi ki. Így a nagyobb állományok komolyan elronthatják a felhasználói élményt, főleg ha az internetező kis sávszélességgel csatlakozik a világhálóra (például mobilinternettel). A JPEG, a PNG és a GIF leváltására készített WebP kisebb mérete miatt biztosítja a gyorsabb betöltődést, mivel a formátum a hatékonyabb kódolása lévén a JPEG-hez képest átlagban 39 százalékkal képes csökkenteni a fájl méretét.

Az új fájlformátum a Google nyílt forráskódú VP8 kódolási eljárását használja. A megoldás a JPEG-hez hasonlóan blokkosított képpontokat számol, de az előbbitől eltérően ezen egységeket is aktívan használja. A WebP a „prediktív kódolás" során ugyanis összehasonlítja az egymás mellett lévő blokkokat, hogy meghatározza azok értékét. A művelet végén csak az eltérésekkel számol, így az egymással szomszédos, azonos színű blokkok esetén csupán csak egy "nulla" értéket helyez el a kódolás során, ahelyett, hogy megismételné a blokk színkódját.

A WebP demonstrálásaként a Google véletlenszerűen összegyűjtött 1 millió képet az internetről, majd átkonvertálta azokat a saját formátumába. A minta oldalukon látható is néhány közülük. Némely esetben 10,6, míg máskor 75,6 százalékkal is csökkenteni tudták a fájl méretét. Érdekesség, hogy a feltöltött "WebP képeket" egyébként PNG formátumban jeleníti meg a keresőcég weblapja, mivel a Google új képformátumát még egyetlen böngésző sem tudja kezelni. Emellett a Chromium blogján a bejelentést követően több hozzászóló is támadta az új képformátumot, mivel elmondásuk szerint nem igaz az, hogy ne lenne romlás a minőségben. Utóbbit mindenki döntse el maga!

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.