Hirdetés
. Hirdetés

Google-erő: veszély vagy lehetőség?

|

Az amerikai szövetségi versenyhatóság trösztellenes vizsgálata, mely a Google keresőtechnológiáját vizsgálja, felfedheti a keresőmotor által képezett találati rangsor működését, illetve a hirdetések és az organikus keresőtalálatok közötti lehetséges összefüggéseket - mondta néhány Google kritikus pénteken egy washingtoni fórumon.

Hirdetés

Azzal, hogy a Google keresőjébe integrálja többi szolgáltatását is, illetve a Google lehetővé teszi a fizetett hirdetések megjelenítését az ingyenes találatok mellett, hatalmas veszélye van a visszaélésnek - mondta Eric Clemons, a Pennsylvania-i Egyetem információs menedzsment professzora, aki abban látja a veszélyt, hogy a Google fizetős keresőszolgáltatását igénybe vevő hirdetők esetleg előnybe kerülhetnek az organikus találatoknál is. Clemons erről a Technology Policy Institute (TPI) elnevezésű fórumon beszélt Washingtonban.

Mint egy sötét doboz

Az amerikai versenyhatóság, az FTC (U.S. Federal Trade Commission - FTC) júniusban indított antitröszt vizsgálata lehetőséget adna a nyomozóknak, hogy lássák, hogyan működik a Google találatainak rangsorolása, és felléphetnének egyes, versenyellenes folyamatok ellen - ezt már Oren Bracha, a Texas-i Egyetem technológiára szakosodott jogászprofesszora mondta. Az egész keresőmechanizmus működése teljesen titokban van tartva - adott hangot véleményének Bracha. Szerinte az egész olyan, mint egy nagy sötét doboz, és a Google kivételével senki sem tudja, hogy mi folyik belül. Néhányak azonban most kinyithatják a dobozt.

Azért mert nagy, még nem rossz

Míg Clemons és Bracha a Google vizsgálata mellett foglalt állást, addig más felszólalók megkérdőjelezték, hogy van-e értelme egy antitröszt vizsgálatnak. Bár sokan panaszkodnak a Google keresőjének egyre erősödő dominanciájára és a keresőrobotok találatainak üzleti érdekek szerinti manipulálására, az antitröszt ügyek egyesek szerint kárt okozhatnak az ügyfeleknek, vagyis a felhasználóknak - mondta Geoffrey Manne, a Google támogatását élvező International Center for Law and Economics alapítója.

Csak azért, mert a Google egy óriási vállalat lett, még nem elfogadható, hogy trösztellenes eljárást kell indítani a cég ellen - mondta Manne, valamint Michael Katz, a kaliforniai Berkeley Egyetem üzleti tudományok professzora. Az amerikai törvények lehetővé teszik, hogy a cégek monopol helyzetbe kerüljenek, egészen odáig, amíg a vállalatok tisztességesen működnek - tette hozzá Katz, akinek a véleménye persze annyiban semmiképp sem tekinthető elfogulatlannak, hogy dolgozott a Google-nél. Az Egyesült Államokban semmi rossz nincs abban, ha valaki sok pénzt csinál - tette hozzá Katz.

Meg kell hagyni a Google számára a lehetőséget, hogy új szolgáltatásokat vezessen be és integrálja a kereső funkcionalitást más termékeibe is, ha ezzel jobban ki tudja szolgálni az embereket - folytatta.

A pénteki Google-ös trösztellenes fórum egyfajta előzetesének is tekinthető annak, ami szerdán az amerikai szenátusban várja majd a Google vezetőjét. Ott a "Google ereje: Az ügyfelek szolgálata, avagy fenyegető veszély?" címmel tartanak meghallgatást, és várják Eric Schmidtet, a Google első emberét is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.