Hirdetés
. Hirdetés

Grafén áramkörökkel kísérletezik az IBM

|

Az új technológia a tudósok szerint néhány éven belül a jelenleginél jóval biztonságosabb vezeték nélküli eszközök és olcsóbb kijelzők kifejlesztését teszi majd lehetővé.

Hirdetés

Az IBM tudósai a Science eheti számában mutatták be a cég első grafén alapú integrált áramkörét. A technológia a cég fejlesztői szerint rövidesen új, a maiaknál jóval fejlettebb vezeték nélküli eszközök és olcsóbb kijelzők megépítését teszi lehetővé.

„Már jó ideje kísérletezünk a magas frekvenciájú grafén tranzisztorokkal, az eddigi munkákból természetes módon következett egy integrált áramkör kifejlesztése - nyilatkozta Phaedon Avouris, az IBM projektvezetője. - Az igazi kihívást az jelentette, hogyan helyezzük el az integrált áramköröket ezen az anyagon, amely teljesen más karakterisztikával rendelkezik, mint a hagyományos félvezetők - például a szilícium."

Az IBM által kifejlesztett áramkör több széles sávú frekvencián képes működni, maximális teljesítménye másodpercenként tíz gigahertz. A megoldás széles sávú mixerként működik, amely képes a magasabb frekvenciák hullámhosszait alacsonyabb frekvenciájúvá alakítani. Az áramkör egy grafén tranzisztorból és két szilícium-karbon lapkába ágyazott induktorból áll.

A grafén egy méhsejtszerűen felépülő, egyetlen szénatomnyi vastagságú anyag, amely kivételes elektromos és hővezető képességekkel rendelkezik. Felhasználása számos területen - így a biztonságos vezeték nélküli kommunikációban, a radartechnológiában, vagy, különleges vékonysága okán a jelenleginél energiatakarékosabb képernyők kifejlesztésében - is rendkívül fontos szerepet játszhat.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.