Hirdetés
. Hirdetés

Gyógytorna online

|

3D kamera és egy szabad szoftverre épülő alkalmazás segítségével visszajelzést kaphat a páciens arról, hogy helyesen végzi-e a gyakorlatokat.

Hirdetés

Noha nem teljesen egységes a gyógytornászok álláspontja arról, mikor kell feltétlenül fizikailag a pácienssel lenniük, kétségtelenül vannak olyan esetek, amikor elég a figyelő szem és a távolból jövő instrukció. A gyakorlatok elsajátításához természetesen a gyógytornász tevékeny közreműködése szükséges, utána azonban elég lehet, ha a szakember videotelefon-kapcsolaton keresztül követi az eseményeket. Csupán egy 3D webkamerát kell a páciensnél elhelyezni, majd például a Skype-on keresztül megteremteni a két helyszín között a kapcsolatot.

De vajon tényleg ilyen egyszerű az ügy? Nincs más teendő, mint 30-40 ezer forintért vásárolni egy megfelelő webkamerát, majd indulhat az online gyógytorna? „A probléma ennél sokkal összetettebb. Alaposan meg kell vizsgálni a gyógytornászok szempontjait, tisztázni kell számos jogi kérdést, ugyanakkor célszerű különféle informatikai alkalmazásokat is bevetni az online gyógytorna támogatásához. Az ötlettől el kell tehát jutni az innovációig. Ebben próbál segítséget nyújtani az az európai uniós projekt, amiben a Műegyetem Egészségipari Mérnöki Tudásközpontja (BME EMT) is részt vesz. Az InTraMed-C2C (Innovációtranszfer az egészségügyi szektorban a klinikáktól a vállalkozásokig) projekt keretében workshopokat szervezünk különféle témákban, ahova meghívjuk az érintetteket: az egészségügyi szektor képviselőitől ötleteket, a vállalkozásoktól alkalmazásokat gyűjtünk és lehetséges megoldási javaslatokat várunk. Célunk a jó ötlet és a megvalósító közötti kapcsolatok megteremtése, a közös gondolkozás, a véleménycsere, az innovációk beindítása. Ezt az innovációtranszfert a projekt honlapján kialakított adatbázis is segíti” – tájékoztat Valovics István projektigazgató.

gyógyotrna online
gyógyotrna online

A gyógytornász workshop résztvevői néhány megoldást ki is próbálhattak. Az egyik egy olyan számítógépes rendszer, amely a helyes testtartást ellenőrzi. A szabad forráskódú szoftverrel készített alkalmazás olyan kamerára épül, amely mélységinformációt is ad, így felismeri az emberi test (csontváz) bizonyos elemeit (például nyak, csukló, könyök, váll, csípőcsontok, térd, boka). A szoftver az előzetes beállítások alapján figyeli, helyes-e a testtartás (a gyógytorna során végzett mozgást), és figyelmeztet, ha a megengedettől eltér a páciens. Ha minden rendben, egy zöld pálcikaember látható a számítógép képernyőjén, ha rossz a testhelyzet, azt piros szín jelzi. A prototípust a BME EMT munkatársai fejlesztették, élesben természetesen a gyógytornász közreműködése is kell a szoftver helyes beállításához, hangolásához.

A témában a közeljövőben újabb összejövetelek lesznek, amelyre a projektigazgató szívesen látja az érdeklődő szakembereket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.