Hirdetés
. Hirdetés

Győzött a Foursquare

|

Legalábbis névleg: legnagyobb riválisa, a Gowalla eltűnik a színről. Ugyanakkor a Foursquare fejlesztői mégsem nyugodhatnak meg...

Hirdetés

Gowalla
Gowalla

A „becsekkolás", azaz a check-in hosszú ideig a repülőutak egyik kötelező kellékeként volt ismert, ám napjainkra gyakorlatilag bárhova, még a sarki buszmegállóba is be lehet jelentkezni. Köszönhető ez az olyan népszerű szolgáltatásoknak, mint a Foursquare és a Gowalla, akik elindították a helyalapú azonosítás forradalmát. Bár sokan ódzkodnak tőle, mégis, a felhasználói tábor folyamatosan hízik.

Természetesen komoly üzleti lehetőségek vannak a szolgáltatásban, nem egy vendéglátóhely megjutalmazza a hozzá bejelentkező valahányadik embert vagy a leggyakrabban odajárót. A fejlesztésekhez azonban jelentős tőkére van szükség, így nem meglepő, hogy mára csak alig pár rivális maradt fenn. Ezek közé tartozik a Gowalla is - pontosabban hamarosan már csak tartozott. Az austini (Texas) székhelyű vállalat ugyanis nemrég olyan ajánlatot kapott a Facebooktól, amit nem tudtak visszautasítani. Utóbbi saját, Facebook Places szolgáltatását kívánja erősíteni a Gowalla csapatával, hogy sarokba szoríthassa a piac vezetőjét, a Foursquare-t.

Josh Williams és Scott Raymond, a Gowalla alapítói a közösségi hálózat f8 konferenciáján jelentették be még szeptemberben, hogy a két cég szorosabbra fűzi a viszonyát. Nemrég azonban kiderült, hogy a Mark Zuckerberg vezette vállalat elképzelései kicsit mások az együttműködésről, mint ahogyan azt a Gowalla tulajdonosai eredetileg gondolták. A Facebook ugyanis magába akarja olvasztani a céget, szőröstül-bőröstül. Ez konkrétan azt jelenti, hogy januártól megszűnik működni a vállalat (még technológiát sem veszik át); ugyanakkor a Gowalla-csapat nem széled szét, hanem Kaliforniába költözve folytatja a fejlesztést - immár a közösségi hálózat alkalmazottainak részeként.

Kérdés, hogy mi lesz a szolgáltatásba regisztráltak adataival. A Gowalla ugyanis minden egyes bejelentkezést, felhasználói tevékenységet, fényképeket stb. szorgalmasan őriz, úgynevezett útlevél (Gowalla Passport) szolgáltatása révén. A tulajdonosok ígérete szerint a userek lehetőséget kapnak majd adataik exportálására, ugyanakkor Williams elárulta, hogy a Facebook nem formált igényt ezen információkra.

Utóbbi nem kívánt nyilatkozni a Gowalla csapat jövőjéről, így hivatalosan egyelőre nem tudható, hogy vajon a közösségi hálózat fejlesztői között tovább dolgozók hasonló szolgáltatáson fognak-e munkálkodni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.