Hirdetés
. Hirdetés

Ha kell, ha nem: Safari

|

Alig jelent meg az Apple Safari 3.1-es, végleges PC-s változata, a szakma máris támadja az almás céget, amiért az megpróbálja a felhasználókra kényszeríteni böngészőjét.

Hirdetés

Utoljára az iPhone és annak leárazása kapcsán láttunk ilyen éles Apple kritikákat, mint most, a Safari webböngésző 3.1-es változatának megjelenése kapcsán. A szakmából többen kritizálják, ahogy az Apple megpróbálja a Windows-felhasználók gépére csempészni a böngészőt. John Lilly, a Mozilla vezérigazgatója blogjában egyenesen azt vágja a cég fejéhez, hogy az iTunes felhasználása a Safari windowsos terjesztésére "a malware-terjesztési praktikák határát súrolja". Persze Lilly egy konkurens böngészőt készítő cég mögött áll, de azért van valami abban, amit sérelmez. Pontosan miről van szó?

Az iPodok és az iPhone-ok elképesztő sikerének velejárója, hogy tulajdonosaiknak ha tetszik, ha nem, installálniuk kell számítógépükre az iTunes és QuickTime programokat. A szoftverek frissítéséről gondoskodó Apple Software Update azonban a Safari 3.1-es változatának megjelenése óta a böngészőt is felajánlja a letölthető - letöltendő frissítések közt.

Ez talán nem is lenne baj, de ahogy az Apple Software Update folyamatosan próbálja a felhasználóra tukmálni a Safarit, az bosszantó, vagy legalábbis nem túl elegáns. Az iTunes telepítése után azonnal lefuttatja az Apple Software Update-et, ami felkínálja a Safarit. Természetesen el lehet távolítani a kijelölést, és bezárni az ablakot, de amint az Update lefut a következő alkalommal - alapértelmezésben egy hét múlva -, ismét felkínálja a Safari telepítését.

Az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk a Safari folyamatos tukmálásától, hogy kiválasztva hagyjuk az ablakban az opciót, majd a "Tools" menüpontban az "Ignore Selected Update" pontot választjuk. Az Update ablakában megjelenő figyelmeztető szöveg is megkérdőjelezhető: "Figyelem: A frissítendő program használata az eredetileg azzal érkező szoftverlicenc-szerződés hatálya alá esik." ("Note: Use of this software is subject to the original Software License Agreement(s) that accompanied the software being updated.") Ez a szöveg akkor is megjelenik, hogyha a Safari korábban nem volt telepítve, tehát a szerződést nem láthatta és nem olvashatta a felhasználó.

applesoftwareupdate.jpg
Az Apple Software Update folyamatosan tukmálja a Safarit. Bosszantó, de legalábbis nem elegáns. (Kép: Ed Bott)


"Amit az Apple tesz a Windowson futó Apple Software Update kapcsán, az helytelen" - írja Lilly a személyes blogján. "Aláaknázza a bizalomra épülő kapcsolatot (amúgy) remek cégek és azok ügyfelei között, és ez nem csak az Apple-nek, hanem a teljes web biztonsága szempontjából is rossz." Lilly elmondása szerint nem azzal az "alapvető iparági gyakorlattal van probléma, hogy egy már installált programot használnak fel csatornaként egy másik szoftverhez", hanem azzal, ahogy az Apple ebben a konkrét esetben felhasználja ezt a csatornát - azaz hogy a már telepített programok frissítéséhez - beleértve sürgős biztonsági bővítéseket is - használatos mechanizmust használ a Safari terjesztésére.

Jelenleg a böngészőpiac 78 százalékát a Microsoft Internet Explorer különböző változatai uralják, a Mozilla a második a Firefox 15 százalékos részesedésével, míg az Apple nagyjából 5 százaléknyit tudhat magáénak a nagy tortából - nyilvánvalóan ezért ügyködik gőzerővel a nagyobb szelet kihasításán.

Hogy Lilly nincs egyedül a véleményével, azt mi sem bizonyítja jobban, mint Ed Bott blogbejegyzése, melyben a szerző a Microsoft Windows Update-jéhez hasonlítja az Apple Software Update-et. Csodák-csodájára minden szempontból a Microsoft megoldását hozza ki jobbnak, hiszen abban alapvetően elkülönülnek a fontos biztonsági frissítések és foltozások a meghajtóprogramok frissítéseitől, illetve az opcionális szoftverek letöltéseitől. Arról már nem is beszélve, hogy sokkal egyszerűbb és elegánsabb módon utasíthatók vissza a felhasználó számára nemkívánatos frissítések.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.