Hirdetés
. Hirdetés

Halloween: ünnepelnek a spammerek

|

Megint nő az idényjellegű (mindenszenteki, hálaadási, karácsonyi és Valentin napi) levélszemét.

Hirdetés

Október közepén a MessageLabs Intelligence azt észlelte, hogy folyamatosan gyarapodott a mindenszentek témakörébe tartozó levélszemét. E típus az összes spam fél százalékát tette ki, az ünnep közeledtével pedig a napi ötszázmilliós darabszámot is elérte.

A jelentés szerint a Rustock és Donbot bothálózatból származó, mindenszentek témájú e-mailek valójában gyógyszerrel és szoftverrel foglalkoznak, a Cutwail bothálózatból küldött karácsonyi és hálaadás napi levélszemét pedig replika órákat hirdet. A különböző márkájú órák másolatait hirdető  levélszemét tette ki az összes októberi levélszemét 2 százalékát. Az elkövetkező hónapokban kétmilliárd ilyen üzenet várható naponta a világon.

Az ünnepek idejére esik Amerikában és az Egyesült Államokban az adóval kapcsolatos csalások fő szezonja is. Az amerikai adóhivatal nevével visszaélő, elfogott adathalász e-mailek csúcsa október 10-én volt, 24 óra alatt az összes adathalász e-mail 67 százalékát tették ki e levelek. A királyi adó- és vámhivatalénak álcázott adathalász e-mailek pedig október 13-án tetőztek, amikor az elfogott adathalász e-mailek 81 százaléka volt ilyen. Bár az adóval kapcsolatos adathalászat fellendült októberben, az adathalász támadások az idén korábban tapasztalt csúcsokhoz képest gyengültek.
 
A szakemberek rengeteg olyan, eseményhez kapcsolódó, előleg-típusú csalást tartalmazó levélszemetet is elfogott, amelyek a Dél-Afrikában 2010-ben megrendezendő Labdarúgó Világkupát használták csalinak. Ezek arra kérték a "nyereményről "értesített, célba vett személyt, hogy fizessen be bizonyos összeget előre, hogy megkaphassa a nyereményét.
 
A hónap során a Bredolab trójaihoz kapcsolódó, a Cutwail (Pandex) bothálózatból küldött levélszemét mennyisége is nőtt. A Bredolab nevű trójai egy e-mail zip csatolmányaként érkezik, és a feladó átveheti vele a célba vett számítógép feletti teljes ellenőrzést. A legújabb e-mailek címsorában postai nyomkövetőszám szerepel. A Bredolab trójaihoz kapcsolódó levélszemét októberben érte el csúcsát, a hónap minden napján az összes levélszemét 3,5 százalékát, a kártevő programok 5,6 százalékát tette ki. A MessageLabs Intelligence becslése szerint naponta 3,6 milliárd Bredolab kártevős e-mail volt forgalomban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.