Hirdetés
. Hirdetés

Hamarosan hangvezérléssel kereshetünk fájlokat a Windows 10-ben

|

Az operációs rendszer tesztelés alatt lévő legújabb változatában a Cortana a fájlnév vagy akár a szerző nevének egy részlete alapján alapján megkeresi nekünk azt a dokumentumot, amire szükségünk van.

Hirdetés

Bár a Microsoft más platformokon, így az Androidon és az iOS-en is igyekszik terjeszteni a Cortanát, az asszisztens kétségtelenül a Windows 10 rendszereken nyújtja tudása legjavát. A közeljövőben pedig még tovább okosodik, ugyanis az Insider program tesztelőihez eljuttatott legújabb Windows 10-változatban már hangvezérléssel kutathatunk fel vele fájlokat a PC-n, sőt a hálózati meghajtókon is.

Hirdetés

Nem is kell túl lyukat beszélnünk a hasába, elég a fájlnév egy részét, vagy a szerzőt megadnunk, és a mesterséges intelligencia mindebből ügyesen kitalálja, hogy melyik dokumentumra lehet szükségünk. Ami pedig még fontosabb, nem kell a valós nyelvhasználattól idegen módon fogalmaznunk, tehát "Cortana, keresd meg a következő dokumentumot, Tamás, költségvetés, xls". Ehelyett megérti azt is, hogy "Szia, Cortana, nyisd meg a Tamástól kapott költségvetési Excel táblázatot" - ő pedig máris elővarázsolja azt a táblázatot, amit jó eséllyel használni akarunk. Sajnos a parancsot angolul kell előadnunk, mert a Cortana egyelőre még mindig nem ért magyarul.

Nem csak akkor seít az új funkció, ha konkrétan tudjuk, mit keresünk, ezzel a technikával például elővarázsolhatjuk a legutóbb szerkesztett dokumentumokat ("Hey Cortana, find my recent files"), és bizonyos típusú anyagokat is (például: "Hey Cortana, find my recent pdfs").

Az új lehetőségekről beszámoló blogposzt hangsúlyozza, hogy ez a szolgáltatás csak az angolul beszélő felhasználók számára elérhető, de sokat ígérően hozzáteszi, hogy "currently" (jelenleg), ami azt sejteti, hogy a Microsoft a Cortana nyelvi kompetenciájának kiszélesítésén dolgozik - és ki tudja, talán nincs messze az idő, amikor magyarul is hozzáférhető lesz ez a hatákonyságnövelő, praktikus szollgáltatás.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.