Hirdetés
. Hirdetés

Hamarosan jön az ASUS olcsó notesze

|

Az idei Computexen bemutatott gépet nagy érdeklődéssel várja a szakma, hiszen könnyedén az IT ipar Volkswagen Bogarává válhat.

Hirdetés

Az ASUS már jóval a Computex előtt bejelentette, hogy az Intel Classmate PC koncepcióján alapuló, olcsó noteszgépen dolgozik. Bár kétségkívül az egész olcsó noteszgép őrület az OLPC projekt, "százdollárosként" elhíresült noteszgén alapszik, már réges-régen nem arról van szó, hogy a fejlődő országoknak szeretnének eladni oktatási célú termékeket. Rájöttek, hogy hatalmas üzlet lehet elkészíteni a bárki által megfizethető noteszgépet, azaz újrakreálni azt, amit Henry Ford tett az autóiparban a Ford Model T révén, vagy Ferdinand Porsche a Volkswagen Bogárral. Ki ne szeretne egy a klasszikus noteszgép feladatokra - szövegszerkesztés, kommunikáció stb. - egy "üthető-vágható" gépet, a drága és kényes töltőtoll helyett egy olcsó és praktikus golyóstollat? Az ASUS úgy tűnik elkészíti.

asuseee.jpg
Az ASUS Eee prototípusa a Computexen

Az olcsóság fogalmához valamiért többnyire párosul egy pejoratív érzés is, de szó sincs arról, hogy a bemutatott Eee nevű gép csúnya lenne! Sőt! Az ultrahordozható, egy kilónál könnyebb apróság kimondottan étvágygerjesztő, az ára pedig még inkább az. Az alapmodellt eredetileg nem több, mint 199 dolláros - azaz nagyjából 37 000 forintos - áron szándékoztak piacra dobni, de hogy ezt sikerül-e tartani az majd a hónap végén derül ki. A találgatások akár 249 dolláros - kb. 46 000 forint - árat sem tartanak kizártnak. Az ASUS computexes prospektusa szerint még a gép kijelzője 7 hüvelykes, Intel mobilprocesszora, lapkakészlete és grafikuskártyája van, Linuxot és Windows XP-t is képes lesz majd futtatni. Ennél ma már többet tudunk.

Az Intel CPU egy 900 megahertzes Celeron M-et jelent, míg a géphez mellékelt Linux egy a géphez jelentősen átszabott Xandros disztribúció, mely egy egyéni kezelőfelületet kínál a megszokott asztal környezet helyett. A mellékelt szoftvercsomag tökéletesnek tűnik ahhoz, hogy az Eee a klasszikus noteszgépfeladatokat - dokumentumkezelés, internetböngészés, kommunikáció - ellássa, ugyanis OpenOffice.org, Firefox és Skype kliens is érkezik majd a géppel. Az ASUS a legfrissebb hírek szerint nem fog Windows XP-t szállítani a géppel (!), de állítja, hogy alaposan tesztelték az Eee-t ezzel az operációs rendszerrel is.

A tajvani Digitimes.com videója az Eee-ről

Az apróságnak nem merevlemeze lesz, hanem 4 gigabájt kapacitású SSD meghajtója, 512 megabájt DDR2-400 memóriája, 10/100-as Ethernet csatolója, Wi-Fi B/G vezeték nélküli hálózati vezérlője. Úgy tűnik, hogy a prototípusba beépített webkamera kimarad a gépből. A nagyjából 22×16,5×3,5 centis Eee akku üzemidejét 3 órára becsülik a 4 cellás, 5200 milliamperórás akkuval. Az Eee második generációját 2008 áprilisában szeretné piacra dobni az ASUS, melyben már az Intel Merom kódnevű processzora dolgozik majd, így az első generáció 11 wattos TDP-jét 7 wattra tudják csökkenteni, ezzel is növelve az akkumulátoros üzemidőt.

Az Asustek AOOP üzleti csoportjának elnöke, Jerry Shen azt nyilatkozta, hogy a cég szeretne három éven belül az első öt notebook gyártó közé kerülni. Természetesen az ASUS márkanéven értékesített termékekről van szó, melyekkel a "világranglista" nyolcadik-kilencedik helye környékén található a cég, hiszen a jelentős szerződéses gyártói tevékenységét figyelembe véve, az Asustek enné lényegesen rangosabb helyen tanyázik. Az Eee-ből 200-300 000 darabot terveznek szállítani az év végéig, jövőre pedig 3 000 000 a cél. Bár az Eee az Intel Classmate PC projektjének alapjaira építkezik, melyet eredetileg az OLPC XO konkurensének hoztak létre, már csak a tervezett eladási adatokból és az értékesítés módjából is egészen egyértelmű, hogy szó sincs arról, hogy a gépet csak a fejlődő piacok osztálytermeibe szánnák. Képességei és a mellékelt szoftvercsomag alapján nagyon valószínű, hogy az Eee sikert arat majd mint a legfontosabb irodai feladatokat ellátni képes "munkagép".

Az ASUS magyarországi képviselete a megkeresésünkre elmondta, hogy hazánkba "még karácsony előtt" megérkezik majd az Eee, de az árról még közelítőleg sem tudtak felvilágosítást adni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.