Hirdetés
. Hirdetés

Harminc éves az MS-DOS

|

A Microsoft harminc éve vásárolta meg a QDOS-t, és nevezte át MS-DOS-szá. Önállóságát a Windows 95 megjelenésével vesztette el.

Hirdetés

MS-DOS
MS-DOS

Ha valaki tudja, mi az az autoexec.bat és a config.sys, akkor biztos, hogy volt már dolga az MS-DOS-szal. A Microsoft harminc éve, 1981. július 27-én vásárolta meg a QDOS (Quick and Dirty Operating System) jogait a Seattle Computer Products-tól. Hogy pontosan mennyiért, az internetes adatok eltérnek: van ahol 25 ezer, majd 75 ezer dollárról beszélnek, de a Wikipédia szerint a jogi csatározások következtében 1 millió dollárra rúgott a végső számla.

Ebben az időszakban az IBM is igyekezett egy saját számítógéppel megjelenni a piacon, ám hiányzott a megfelelő operációs rendszer - a Microsofthoz fordultak segítségért. A két cég együttműködése következtében egy hónappal később, 1981 augusztusában jelent meg a QDOS-os IBM-es gép - pár hónappal később már az MS-DOS 1.24-es futott az IBM gépein.

1983 márciusában jelent meg az MS-DOS 2.0-ás verziója, a 3.0-ás változatra csak egy évet kellett várni. A grafikus felületű MS-DOS 4.0-ás 1989-ben jelent meg, ehhez már egeret is lehetett használni. A következő évben a Microsoft a Windows 3.0-t dobta piacra, ami lassan, de biztosan a DOS operációs rendszer végét jelentette. Ekkor jelent meg utoljára önálló operációs rendszerként, a Windows 95-ösben már csupán a beépített változattal találkozhattunk.

Ha valaki a történelmi adatok megszállottja, akkor a Wikipédia összeállításából minden további apró mozzanatról és történésről is értesülhet - csak türelmünk legyen böngészni. De addig is, boldog születésnapot MS-DOS!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.