Hirdetés
. Hirdetés

Harminc százalékos leépítés az AMD-nél?

|

Sajtóhírek szerint a chipgyártó akár a munkavállalói harminc százalékát is szélnek eresztheti. A harmadik negyedév pénzügyi eredménye siralmas: a stagnáló kereslet és a raktárakban porosodó készletek mellett az Intel versenyellenes politikája is komoly nehézségeket okoz az AMD-nek.

Hirdetés

A CNET értesülései szerint jelentős, akár a cég nemzetközi munkavállalói körének harminc százalékát érintő leépítésre készül az AMD. A világ második legnagyobb chipgyártója évek óta komoly nehézségekkel küzd az Intel dominálta, igen kompetitív iparági szektorban.

Shara Tibken, az internetes lap szakírójának értesüléseit az AMD múlt héten kiadott üzleti előrejelzése is alátámasztani látszik: a cég valamennyi termékvonalát érintő „vártnál alacsonyabb keresletre” való tekintettel a korábban prognosztizáltnál jóval gyengébb bevételi eredménnyel számolnak.

Az elemzőket nem érte váratlanul a múlt heti bejelentés. Vijay Rakesh, a Sterne Agee elemzője már hónapokkal ezelőtt figyelmeztetett: az AMD-re kemény második félév vár, hiszen a piacvezető Intel és a grafikus kártyákat gyártó Nvidia egyre nagyobb szeleteket hasít ki magának a félvezetőpiacból - ráadásul a Windows 8 megjelenése is alaposan felforgathatja az erőviszonyokat

A gyártó helyzetét tovább nehezíti, hogy legnagyobb ellenfele, az Intel nem válogat az eszközökben, ha piacszerzésről és vezető szerepének megerősítéséről van szó. A cég áprilisban jelentette be, hogy fellebbezést nyújt be azzal az 1,06 milliárd eurós büntetéssel kapcsolatban, amelyet éppen a rivális gyártók piaci helyzetének megnehezítése miatt szabott ki rá az Európai Unió trösztellenes hatósága.

Tibken szerint az AMD legkorábban csütörtökön, a harmadik negyedéves üzleti eredményekről szóló beszámoló bemutatásakor jelentheti be a leépítéseket. A takarékossági intézkedések mindenesetre elkerülhetetlennek tűnnek: annál is inkább, mivel a cég az előző év azonos negyedéhez képest tíz százalékos eladáscsökkenéssel számol.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.