Hirdetés
. Hirdetés

Hasznos optimalizáló funkciók a legújabb Windows 10-ben

|

Még több információt szolgáltat a rendszer működéséről a Feladatkezelő, és az új energiatakarékos funkciónak köszönhetően nő az akkumulátor-üzemidő hordozható eszközök esetében.

Hirdetés

Kedvelt eszköze a rendszervizsgálatnak, hibakeresésnek és teljesítményoptimalizálásnak a Feladatkezelő program, amely a most megjelent Fall Creators Update nevű Windows 10 kiadásban új szolgáltatással egészült ki: immár mutatja a számítógép grafikus feldolgozó processzorának az állapotát is a Teljesítmény lapon. A terhelés százalékos aránya mellett megtudhatjuk itt a grafikus memória kihasználtságának a mértékét, az illesztőprogram verziószámát és kiadásának idejét, a használt DirectX verzióját, hogy megosztott vagy dedikált memóriát használ-e a grafikus processzor, valamint a grafikus kártya fizikai helyét.

Hirdetés

A grafikában gazdag tartalmakat előállító alkalmazások - prezentációkészítő programok, háromdimenziós diagrammokat megjelenítő táblázatkezelők stb. - a grafikus processzort használják, így ha tudjuk ellenőrizni annak állapotát, könnyebben diagnosztizálhatjuk a számítógép teljesítményével kapcsolatos esetleges problémákat.

Ugyancsak a teljesítmény optimalizálását segíti a háttérben futó alkalmazások rendszerhasználatának szabályozhatósága a Fall Creators Update-ben. Ezzel a lehetőséggel megnövelhetjük a Windows 10 operációs rendszert futtató laptopok és más mobil eszközök akkumulátorának az üzemidejét.

Ha egy felhasználó interakcióba lép egy alkalmazással, vagy ha egy alkalmazás, például egy videolejátszó program az előtérben fut, a Windows felismeri ezt az állapotot, és az alkalmazás számára priorizálja a rendszererőforrásokat. Máskülönben az operációs rendszer a megnyitott, de aktívan nem használt programokat vagy a felhasználói beavatkozást nem igénylő rendszerfolyamatokat egy energiatakarékos üzemmódban futtatja, melynek köszönhetően nő az akkumulátor-üzemidő.

Az energiatakarékos üzemmód jelenleg csak az Intel Skylake és újabb processzorokat használó számítógépeken működik. A Microsoft tájékoztatása szerint a szolgáltatást később kiterjesztik más processzorokra is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.