Hirdetés
. Hirdetés

Hatan a szabad frekvenciasávért

|

A Magyar Telekom is bejelentkezett a 900 MHz-es frekvenciablokkok tárgyában kiírt árverésre.

Hirdetés

frekvencia szabályozás mobil adótornyok
A Magyar Telekom a tegnapi napon közölte, hogy jelentkezést adott be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz a 900 MHz-es frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultság tárgyában kiírt, szabad spektrumra vonatkozó árverésen. Mint ismeretes, a jelentkezések beadásának napja 2011. december 8. volt. A Hatóság a tervezett menetrend szerint 2012. január 31-én kívánja lezárni az árverési eljárást.

Nagy az érdeklődés
Amint arról tegnap beszámoltunk, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és a Magyar Posta Zrt. együtt, közös konzorciumként pályázik a negyedik mobilszolgáltató számára kiírt frekvenciapályázaton. Amennyiben a konzorciumnak sikerül megszereznie a frekvenciát, az MFB és az MVM 45-45, a Posta pedig 10 százalékos részesedést szerezne az újonnan megszülető állalmi mobilszolgáltatóban.

A Napi Gazdaság szerint a Posta saját, ügyfélkezelésre alkalmas hálózatát tenné bele a cégbe, az MVM és az MFB pedig a fejlesztésekhez szükséges forrásokat biztosítaná. Információjuk szerint a konzorcium öt éven belül tizenegy százalékos részesedést akar szerezni a hazai piacon; elsősorban az adatátviteli technológiák szegmensében terjeszkednének. Ehhez a cégnek a következő öt évben cirka 80-115 milliárd forintos fejlesztést kellene végrehajtania - írta szakértőkre hivatkozva a Napi Gazdaság.

900 MHz
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2011. augusztus 4-én árverést hirdetett meg a 900 MHz-es frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó, összesen 10,8 MHz sávszélességű, szabad spektrumra vonatkozó frekvenciahasználati jogosultság tárgyában. A meghirdetett spektrum technológia-semlegesen használható fel, így lehetőség van GSM-, UMTS-, LTE- valamint WiMAX-rendszerű mobilhálózat telepítésére és üzemeltetésére.

A 900 megahertzes sávban több frekvenciablokk 15 évre szóló kizárólagos jogosultságának megszerzésére lehetett pályázni. Az 5 megahertz szélességű "A" - egybefüggő - frekvenciablokk kikiáltási ára nettó 4 milliárd forint. Az 1 megahertz szélességű "B" frekvenciablokkokat egyenként 700 millió forintért, a 0,8 megahertz szélességű "C" frekvenciablokkot 560 millió forintért hirdette meg a kiíró. Ha az "A" frekvenciablokkot új piaci szereplő nyeri el, akkor fix összegért 3 darab 1800 és 3 darab 2100 megahertzes frekvenciablokk opciós vételére is jogosult. Ha nem lép új szereplő a piacra, akkor az "A" blokk 5 megahertznyi egybefüggő blokkjára a piacon jelenlévő szolgáltatók pályázhatnak, de a 900 megahertzes frekvenciasávban egy résztvevő legfeljebb összesen 7,8 megahertzes sávszélességű duplex frekvenciatartomány jogosultságát szerezheti meg.

A nyertes pályázók három évig nem értékesíthetik tovább a megnyert frekvencia használati jogát, és beruházási kötelezettségeik is vannak. A jelentkezések bontására pénteken, az ajánlatot benyújtó cégek képviselőinek jelenlétében kerül sor, írta az MTI.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.