Hirdetés
. Hirdetés

Hatékonyabbak a zöld-munkahelyek

|

A munkahely minősége jelentősen befolyásolja a teljesítményt.

Hirdetés

Egy felmérés szerint megtérülnek a környezettudatos irodai beruházások, a munkavállalók ugyanis szívesebben dolgoznak egészségesebb munkahelyen. A dolgozói elégedettség és hatékonyság közötti közvetlen kapcsolatot tartják a munkapszichológusok az egyik legfontosabb motivációnak manapság. Egy tanulmány szerint a jó munkahelyi légkört, a környezettudatos vállalati stratégiát a juttatásokkal egyenértékűnek tartják a dolgozók.

Mit tehetünk, hogy „zöldebb” legyen irodánk?
A nagy közös irodák korában igen nehéz olyan munkateret biztosítani, ami mindenkinek egyaránt megfelel. Mindazonáltal igyekezzünk biztosítani a megfelelő méretű személyes teret, illetve gondoskodjunk a közösségi terek kellemes kialakításáról.

Ne engedjük, hogy az amúgy is fellépő elektroszmog rontsa a hatékonyságot. Az egyéni érdekeket ebben az esetben mindenképpen rendeljük alá a közösség érdekeinek, s ne engedjük, hogy egyes munkatársak hangos zenehallgatással zavarják a többiek munkáját.

A hálózati nyomtatókat, fénymásolókat igyekezzünk a közös irodán kívülre helyezni, ezzel csökkentve a levegőterhelést, a zajterhelést, illetve a gépek körüli sürgésforgást.

Használjunk újrahasznosított papírt, illetve a vázlatokhoz akár a már hulladéknak minősített nyomatok másik oldalát. Védjük az irodánkat a felesleges költséget termelő magánfelhasználástól, használjunk valamilyen kód alapján azonosítható személyes bejelentkezési megoldást. Használjunk inkább egy-két nagyobb teljesítményű hálózati nyomtatót, mint sok kicsit, mivel ez a hatékonyabb megoldás.

A nem végleges nyomatok készítésekor használjuk a takarékos „draft” módot, sőt ha lehetséges csak a végleges változatot nyomtassuk papírra. A hulladék papírt mindig gyűjtsük össze, illetve használjunk lehetőleg minél több papír nélküli megoldást.

Legjobb megoldás bérelni, hiszen ekkor nem kell egy összegben kifizetni a drága készülékeket, folyamatos karbantartást és szakfelügyeletet kapunk gépeinkhez, illetve az elavuló gépek selejtezésével sem lesz problémánk.

Számítógépek és monitorok
Az az elképzelés, hogy a folyamatos számítógépes irodai-munka különböző betegségekhez vezet, alapvetően téves. Azonban, ha nem megfelelő minőségű gépek előtt töltjük napjainkat, valóban káros következményeket tapasztalhatunk. A látásunk romlása, a rendszeres fejfájás, migrén és a monitor beállítások között gyakorta kapcsolat fedezhető fel. Az emberi szem bizonyos frissítési frekvencia alatt nem képes tartósan követni a monitoron váltakozó képeket és ez főképpen a régebbi monitorokon – alig érzékelhető – villódzásként akár epilepsziát is kiválthatott. A mai modern TFT monitorok esetében inkább a kontraszt hiánya terhelheti meg látásunk.

greenoffice.jpg


Nagyon fontos, hogy az íróasztalunk lehetőleg jól árnyékolható helyen, a monitorunk pedig megfelelő háttérvilágítással rendelkezzen. Ehhez általában olyan helyi világításra van szükség, amelyet magunk állíthatunk be igényeink szerint, hiszen a nagy teljesítményű plafont világítások nem csak pazarlóak, de legtöbbször zavaróak is a számítógépes munkahelyeken.

A folyamatosan végzett ülő munka, a sok gépelés, szintén okozhat problémákat, bár ezek többsége megelőzhető megfelelő eszközökkel. A megfelelő munkaasztal világítással, az ergonómikus kialakítású eszközökkel, és az egészséges tartást javító ülőalkalmatosságokkal sokat javíthatunk a számítógépes munkahely kockázatain. A folyamatos ülés hatásait pedig rendszeres mozgással, illetve a munkánkba beillesztett pihenőkkel enyhíthetjük.

Nagyon fontos, hogy gépeink is pihenjenek, amikor nem dolgozunk velük. Nem is gondolnánk, hogy mennyi energiát pazarolunk egy bekapcsolva felejtett géppel, illetve a készenléti állapotban hagyott eszközökkel. Ha nem használjuk, kapcsoljuk ki a monitorokat, hangszórókat, vezeték nélküli eszközeinket.

A munkahelyi „légkör”
A modern irodákban már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hűtés és a fűtés kérdéseire. Az bizonyos, hogy még a legkorszerűbb berendezések is sokféle egészségügyi kockázatot rejtenek, sajnos a régebbiek pedig ezek sokszorosát. A rosszul elhelyezett, helytelenül beállított, elhanyagolt légkondicionáló készülék nem csak az allergiásoknak okozhat problémákat. A megfázás, az allergia, a különböző bőrproblémák szinte teljesen egyértelmű magyarázata lehet egy rosszul tervezett rendszer, egy nem tisztított szűrő, vagy a túlzott használat.

A légkondicionáló legtöbbször nem cseréli a levegőt, csupán hűti, vagy fűti. A szellőztetést nem helyettesíti, inkább csak a port keveri a szobában. Nem beszélve a munkahelyen felhalmozódó káros anyagokról, allergénekről.

Az irodában elhelyezett növények ugyan számos esetben hatékonyan kötnek meg mindenféle károsanyagot, de a modern irodák többségében felesleges pénzkidobásnak gondolják a cserepes dísznövények beszerzését.

A légkondicionáló egyébként nyáron is a legnagyobb energiafogyasztónk lehet. Szellőztetéssel egyszerre használva pedig energia pazarló és értelmetlen. A meleg elhárítására legtöbbször elegendő megoldás lenne egy jól tervezett árnyékoló berendezés és a megfelelő szigetelés.

Az igazi zöld iroda
A takarékosság a beszerzésnél kezdődik, a mindennapos odafigyeléssel folytatódik, illetve az újrafelhasználással végződik. A különböző eszközökön ma már feltüntetik a származást és a környezetbarát jelleget. Érdemes az ilyen címkéket, tanúsítványokat keresni, mert az ellenőrzött minőségű termékek a saját irodánkat is környezettudatosabbá teszik.

Nem hanyagolhatjuk el az alkalmazottaink képzését és motiválását sem, hiszen rajtuk múlik, hogy mennyit használnak az amúgy környezettudatos termékekből, mennyit pazarolnak az egyre dráguló energiából, illetve mennyire képesek a cég kultúrának megfelelően gondolkozni.

A környezettudatos viselkedés ma már egészen komplex gondolkodást igényel a vezetőktől és az alkalmazottaktól egyaránt. A hatásait tekintve viszont jelentős javulást hozhat a cég hatékonysági mutatóiban a jobb teljesítmény, a kevesebb kieső munkanap, a kevesebb elpazarolt energia forintokra fordítható értéke.

 

greenit_fejlec_300x50.jpg

Az informatikában most zajló technológiai forradalomban a hatékonyság, az energiatakarékosság és az újrahasznosítás játssza a főszerepet. Akar többet tudni a legújabb zöld vívmányokról, s megismerni nem csak a főbb trendeket, de ízelítőt kapni a már működő megoldásokból is? Jelentkezzen a PC World GreenIT rendezvényére!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.