Hirdetés
. Hirdetés

Hatszáz milliárd dollárt ér az Apple

|

Kedden, alig egy hónappal az ötszáz milliárdos álomhatár átlépése után, hatszázmilliárd dollár fölé nőtt az Apple részvényeinek összesített értéke. Ha így haladnak, hamarosan lefőzhetik a Microsoftot: a redmondi cég 1999-ben állította be az eddigi, 619 milliárd dolláros rekordot.

Hirdetés

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója

Kedden reggel 644 dolláron jegyezték az Apple részvényeit; a cég összesített tőzsdei értéke meghaladta a hatszázmilliárd dollárt. Eddig egyetlen vállalatnak sikerült megugrania ezt a szintet: a Microsoftot 1999-ben, december 30-án 619 milliárd dollárra taksálta a piac.

A kaliforniai gyártó piaci értékének növekedése már csak azért is szembeszökő, mert a többi tőzsdei cég meglehetősen gyenge hetet zárt: a romló amerikai munkanélküliségi mutatók és az elhúzódó európai adósságválság hatásai alaposan lenyomták a részvényárakat

Az Apple-részvények a kedvezőtlen piaci körülmények ellenére is töretlenül erősödnek: a papírok jegyzési értéke az első negyedévben 59 százalékkal növekedett - a nagy kérdés persze az, hogy meddig folytatódhat ez a szárnyalás. Gene Munster, a Piper Jaffray elemzője szerint a határ a csillagos ég: a szakember a múlt héten, egy befektetőknek küldött feljegyzésben azt írta, hogy a cég összesített részvényértéke 2014-re akár az egybillió dollárt is meghaladhatja.

Egyes elemzők szerint a részvényárak robbanását maga az Apple idézte elő: a közel százmilliárd dolláros készpénztartalékkal gazdálkodó cég márciusban jelentette be, hogy hosszú évek óta először osztalékot fizet a részvényeseknek, és visszavásárolja papírjai egy részét. Dirk Schmidt, az Asymco blog szerzője nem ért egyet ezekkel a fejtegetésekkel: a szakíró tőzsdei adatokra hivatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a cég részvényeinek értéke még tavaly decemberben, jóval a fent citált bejelentés előtt üstökösszerű emelkedésbe kezdett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.