Hirdetés
. Hirdetés

Házi webfejlesztő környezet kialakítása

|

Szeretnénk a HTML, CSS világánál bonyolultabb dolgokat megoldani, csakhogy nem működik a webkiszolgáló, nem jelennek meg a PHP-oldalak, és az adatbázis-kezelő ránk sem hederít?

Hirdetés

Nincs bosszantóbb, mint amikor az ember lelkesen kipróbálna valamit, ám a megfelelő leírás hiányában már az előkészületek alatt elbukik. Kezdőknek éppen ilyen a webfejlesztés világa: az Apache, a PHP és a MySQL összehangolt működésre késztetése számos olyan kérdést vet fel, amelyre nehéz megfelelően válaszolni, és akad közben néhány jól álcázott buktató is. Az alábbiakban ezek áthidalásában próbálunk segíteni, részletesen bemutatva a három alkalmazás telepítésének és konfigurálásának menetét.

A komponensek beszerzése

Első lépésként nyilvánvalóan össze kell gyűjtenünk a szükséges komponenseket. Nézzük, mit honnan és hogyan tölthetünk le! Az aktuális komponensek dinamikusan változó linkeken találhatók, ezért itt a hozzájuk való eljutás útját járjuk be.

apm01_apache_dl.jpg
Bár nem ez a legújabb, mégis az Apache 2.0.59-es verzióját fogjuk használni webkiszolgálóként

Az Apache webkiszolgáló honlapját a httpd.apache.org címen találjuk. Többféle változatban is elérhető a program: cikkünk írásakor a 2.2.4-es a legfrissebb, mi azonban a 2.0.59-esre támaszkodunk a cikk során. Ennek főleg szubjektív oka van: a 2.2-esben megváltoztattak néhány olyan dolgot, ami számunkra nem volt szimpatikus (és nem úgy működött, ahogy korábban). Az Apache 2.0.59 Released című blokkban kattintsunk a Download linkre, majd betöltődő új oldalunkon a Win32 Binary (MSI Installer) felirat melletti hivatkozásra, amely az apache_2.0.59-win32-x86-no_ssl.msi nevű állományt kínálja fel letöltésre.

apm02_php_dl.jpg
A PHP kétféle változatban tölthető le; a cikk során a ZIP-be csomagolt verziót fogjuk telepíteni

A PHP a hu.php.net cím alatt lakik az interneten, a letöltésekhez pedig a lilás fejlécben látható menü első, Downloads pontjára lépve juthatunk el. A legfrissebb verzió az 5.2.3-as, ez tökéletesen megfelelne nekünk. Igen ám, de melyiket töltsük le? A PHP alapvetően kétféle csomagban érhető el: tömörítve és telepítőt is tartalmazó, futtatható változatban. A rögösebb, de mindenképpen szebb utat a tömörített változat kézzel történő telepítése jelenti - ezt részletesen be is mutatjuk a cikkben. A telepítőt a PHP készítői az utóbbi időben egészen használható állapotba hozták, így ma már nem zárkóznánk el teljesen tőle, érdemes tudni azonban, hogy a végeredmény számos ponton különbözne az általunk kézzel telepítettől, másrészt úgysem úsznánk meg, hogy jó néhány helyen belenyúljunk a konfigurációs állományokba. Épp ezért mindenkit arra biztatunk, hogy a Windows Binaries rész alatti PHP 5.2.3 zip package feliratra kattintva a tömörített változatot töltse le. Az állomány neve: php-5.2.2-Win32.zip.

Előkészületek

A MySQL adatbázis-kezelőt a dev.mysql.com címen találjuk, a letöltési oldal pedig a bal oldali menüből érhető el (Downloads). Ebből is többféle verzió áll rendelkezésünkre; mi a fejlesztők által is javasolt, aktuális 5.0-s verziót fogjuk használni (ez a cikk írásakor az 5.0.41-es), amelyet a képernyőn látható, nagyméretű MySQL 5.0 - Generally Available feliratra kattintva érhetünk el. Görgessünk lefelé a Windows downloads részhez, és kattintsunk a sor legelején álló Windows Essentials (x86) melletti Downloads feliratra. A program mysql-essential-5.0.41-win32.msi néven érkezik gépünkre.

Mielőtt hozzálátnánk a telepítéshez, érdemes egy kicsit előre gondolkodni. Látni fogjuk, hogy a telepítővel ellátott programok (Apache, MySQL) a szokásos módon a Program Files alá akarnak beköltözni, ami több szempontból sem jó. A konfigurációs állományok szerkesztése során gyakran kell majd elérési utakat megadnunk, a Program Files alatti mappák pedig nemcsak hogy hosszú útvonalat eredményeznek, de szóközt tartalmaznak, amely feleslegesen bonyolítja az életünket! A Windows gyorsasága szempontjából sem biztos, hogy szerencsés például a MySQL-t a C: partícióra telepíteni (a töredezettség miatt). Egy esetleges újratelepítés során, ha netán megfeledkeznénk a fejlesztőkörnyezetről, minden eddigi munkánk elúszna, de még ha emlékszünk is rá, jóval bonyolultabb a Program Files különböző mappáiból összebogarászni a szükséges állományokat vagy az adatbázisokhoz tartozó dolgokat.

Mindezek helyett javaslatunk a következő: keressünk egy szép csendes partíciót valahol merevlemezünkön, és hozzunk létre rajta egy mappát a fejlesztőkörnyezet számára. Példánkban a D: partíciót fogjuk használni, és rajta a WEBDEV mappát. Ezen belül egy Apache2 mappába telepítjük majd a webkiszolgálót, PHP5-be a PHP-t, és MySQL-be az adatbázis-kezelőt. Ugyanitt lesz majd az a mappánk is, amely weboldalainkat, programjainkat tartalmazza (erről majd később). A módszer előnye a rövidebb elérési út, az, hogy mindent megtalálunk egy helyen (kiszolgáló, adatbázisok, programok), ráadásul a Windows újratelepítése esetén sem okvetlenül kell biztonsági mentéssel bajlódnunk. Sőt: mivel megmaradnak a korábban testreszabott konfigurációs állományaink, egy esetleges újratelepítés után elég csak lefuttatni a telepítőket, egy-két dolgot beállítani a PHP számára, és máris működő fejlesztőkörnyezetünk van.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.